nieuws

BAM meest heldere onder bouwbedrijven

bouwbreed Premium

BAM meest heldere onder bouwbedrijven

BAM is het meest heldere bouwbedrijf van Nederland. De aannemer kan zich uitstekend meten met de meest transparante ondernemingen en instellingen van ons land.

De transparantieladder over 2014 van het ministerie van Economische Zaken wordt aangevoerd door chemiebedrijf Akzo Nobel. De verffabrikant scoort 196 punten en laat daarmee Philips (195), Unilever  en Nederlandse Spoorwegen (beide 194) nipt achter zich. Hoog in de kopgroep staat op de vijfde plaats BAM (193 punten), voor KPN, Schiphol en havenbedrijf Rotterdam.

Economische Zaken stelt al elf jaar een transparantiebenchmark op. Doel is helderheid te scheppen om zo dialogen te stimuleren die kunnen leiden tot verbetering van het beleid van ondernemingen. De bedrijven stellen zich met hun openheid weliswaar kwetsbaar op, maar profileren zich daarmee ook als meer aanspreekbaar en betrouwbaar.

De sector bouw en maritiem scoort met gemiddeld 120 punten op de transparantieladder bovengemiddeld. Over 2013 presteerde de bedrijfstak met tien punten meer nog beter. Bedrijven als Aan de Stegge, A.Hakpunt en CRH Nederland kregen dit jaar een nul aan hun broek en trokken zo het gemiddelde naar beneden.

Na BAM scoren bij bouw en maritiem het beste Heijmans (173), het inmiddels failliete Imtech (168) en SBM Offshore (167). Als bovengemiddeld in de branche laten VolkerWessels (166), Mourik (153) en Boskalis (143) zich zien. Ook TBI, Beelen en Wavin haalden meer dan 120 punten.

Bij de dienstverleners valt op dat ingenieursbureau Royal HaskoningDHV (139) stukken beter presteert dan Arcadis (111), Grontmij (98) en Fugro (83).

Van de universiteiten is Wageningen de meest heldere. Met 156 punten steken de Wageningers met kop en schouders boven de andere wetenschappelijke centra uit. Van de technische universiteiten is Twente (115) de meest transparante, voor Delft en Eindhoven (beide 58).

In het segment industriële goederen voert Akzo Nobel (196) de ranglijst aan voor Philips (195) en DSM (179). Ten Cate is nummer 4 voor Kendrion en Rockwool. 

Reageer op dit artikel