nieuws

Ballast Nedam voor drie dubbeltjes naar Renaissance

bouwbreed Premium

Vuile blikken. Emotie. Begrip. Vrijwel het gehele stemkapitaal van Ballast Nedam ging op de buitengewone aandeelhoudersvergadering akkoord met de inlijving van de onderneming door de Turkse bouwer Renaissance. Prijs: drie dubbeltjes per aandeel.

“Ik luister met verbijstering. In juli was Ballast Nedam voor de Turken nog 1,55 per aandeel waard. Nu nog dertig cent. En dat noemt u een billijke prijs? Waarom? Aan het belang van de aandeelhouder is totaal niet gedacht.”

Hans Koedam behoort tot degenen die ongezouten zijn ongenoegen laat horen. Waarom, waarom? Waar is het geld van de claimemissie gebleven, waar de miljoenen van fraudeur Peter Fransen, het geld van de offshore?
Jos Brouwer: “We voelen ons behoorlijk in de maling genomen. Het bod kost mij 150.000 euro. Dan krijg je een klap voor de hasses.”

De erupties van ongeloof en kwaadheid ten spijt, loodste voorzitter van de raad van commissarissen Leo van Doorne alle voorstellen soepel de vergadering door. Beslissend was de stem van Bert Keijts, eerste man van het administratiekantoor dat de gecertificeerde aandelen van Ballast Nedam beheert. Hij dankte scheidend financiële topman Peter van Zwieten voor zijn inbreng in lastige tijden. Sprak treurnis uit over het verdwijnen van icoon Ballast Nedam als zelfstandig bedrijf. Om vervolgens de overname door Renaissance te benoemen als het beste wat de aangeslagen bouwer kan overkomen. Met de financieel krachtige moeder op de achtergrond krijgt Ballast immers de kans om weer te schitteren. Niet alleen in Nederland maar zeker ook in het buitenland. Keijts: “Wij begrijpen de emotie. Toch stemmen wij in.”

Bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa onderstreepte in de kantine te Nieuwegein herhaald dat de verkoop aan Renaissance de beste optie is. De Turken betalen niet alleen dertig cent per aandeel maar investeren ook nog eens 47,6 miljoen euro in het gezond maken van de onderneming. “We praten al ruim een jaar met het bedrijf. Ik heb een goed beeld van Renaissance. Zonder uitzondering hebben we goede berichten over de onderneming gekregen. Onder andere van Strabag, dat in Rusland met Renaissance heeft samengewerkt.”

Nadat de keuze van Keijts de verkoop beklonk, kreeg de vergadering het karakter van een spookbijeenkomst. Punt na punt werden de aandeelhouders formeel toestemming gevraagd voor wijzigingen benoemingen. De nieuwe functionarissen met hun exotische namen kregen ze niet te zien (Renaissance schitterde door afwezigheid) en zullen ze na de overname ook nooit leren kennen.

Reageer op dit artikel