nieuws

Aelbers wint zaak om uitbuiting van bouwvakkers

bouwbreed

Aelbers wint zaak om uitbuiting van bouwvakkers

Uitzender Aelbers heeft buitenlandse bouwvakkers volgens de kortgedingrechter terecht wekelijks 180 euro van het brutoloon ingehouden voor huisvesting. Dat heeft de rechter bepaald. Vakbond FNV Bouw is het daar niet mee eens.

De vakbond verwijt Aelbers misbruik van de zogenoemde ver-van-huis-regeling (ET-regeling). Buitenlandse vaklieden zouden hierdoor fors goedkoper zijn. Aelbers hield wekelijks geld in voor huisvestings- en vervoerskosten, concludeerde FNV Bouw eerder dit jaar na onderzoek naar de beloning van uitzendkrachten op bouwprojecten van onder meer Boskalis, VolkerWessels, Hochtief en Heijmans. Geld op een dergelijke manier inhouden mag niet volgens FNV. De rechter geeft de vakbond echter ongelijk.

Directeur Michaël Kempka van Aelbers is blij met de uitspraak. “Ik ben heel aangenaam verrast dat de rechter ons gelijk geeft. Ik heb dit niet durven hopen.” Kempka werd naar eigen zeggen gesteund door zijn grote klanten. “Zij hebben ons niet laten vallen. Dat zegt ook wel iets, denk ik.” De directeur gaat kijken of het mogelijk is schade te verhalen op de vakbond. FNV gaat in hoger beroep. Bestuurder Helga Tienkamp: “Het is onacceptabel dat het grootste uitzendbureau in de bouw met oneigenlijke constructies winst maakt over de ruggen van werknemers.”

Reageer op dit artikel