nieuws

Zzp’ers jaarlijks goed voor inkomen van 33.900 euro

bouwbreed Premium

Zzp’ers jaarlijks goed voor inkomen van 33.900 euro

Het aantal zelfstandigen in de bouw is vorig jaar met 1700 gestegen tot boven de 110.000. Gemiddeld werkten ze een jaarinkomen bijeen van 33.900 euro.

Iets minde r dan de helft van de zzp’ers in de bouw heeft een leeftijd van 25 tot 45 jaar. Vergeleken met vier jaar geleden is de groep met zo’n 1800 personen gekrompen. Een sterke groei daarentegen is te zien bij de zelfstandigen van 45 tot 65 jaar. Hun aantal steeg sinds 2011 met 8000 gezichten.

De zzp’ers in de bouw beginnen zelden jonger dan 25 jaar. De praktijk is om eerst ervaring op te doen bij een bedrijf en dan pas voor zichzelf aan de slag te gaan. Het aantal zzp’s in de bouw jonger dan 25 schommelt al jaren rond de vierduizend. Vier jaar geleden werkten ze ieder voor zich nog zo’n 27.400 euro bijeen. Inmiddels is het gemiddelde jaarinkomen geslonken tot 24.700 euro.

Het overgrote deel van de zzp’ers in de bouw is van autochtone afkomst. Dat betekent dan hun ouders beiden in Nederland zijn geboren. Toch is de allochtone zzp’er in de bouw geen uitzonderlijke verschijning. In 2011 was een op de tien zzp’ers allochtoon. In de crisisjaren kreeg de groep het aanzienlijk zwaarder voor de kiezen dan de eenpitters van binnenlandse komaf. Daardoor slonken de allochtonen tot 3,6 procent van de zzp’ers.

Het aantal gepensioneerden dat in de bouw als zzp’er aan de slag gaat neemt gestaag toe. Hun aantal heeft de vijfduizend bereikt, circa zeshonderd meer dan vier jaar geleden. De 65-plussers onder de zzp’ers slagen erin een jaarinkomen te realiseren van 34.000 euro.

Volgens het CBS werken de meeste zzp’ers in Nederland in de zakelijke dienstverlening: liefst een op de vijf. Daarna volgen als populairste bouw en handel.

In Nederland bedraagt het gemiddelde inkomen van een zzp’er (ongeacht de branche) 34.000 euro. Het gestandaardiseerde gezinsinkomen (de partner verdient doorgaans aanzienlijk minder) kwam volgens het CBS vorig jaar uit op 29.000 euro.

Reageer op dit artikel