nieuws

‘Woningen zijn nu extra betaalbaar’

bouwbreed Premium

‘Woningen zijn nu extra betaalbaar’

De vraag naar woningen neemt ongeremd toe. De tempering van de tophypotheken werpt in de verkoop nauwelijks obstakels op. “De rente is historisch laag, het sentiment in de markt goed”, zegt Sytse Helder, financieel adviseur van Rabobank Centraal Twente op de kavelmarkt te Hengelo. “De diepte van de crisis is voorbij. We gaan absoluut weer de goede kant op.”

Ook directeur Bas Hegeman van bouwbedrijf Hegeman Samen Bouwen uit Wilp is vol optimisme. Samen met zijn broer Martijn kruipt hij dicht tegen zijn klanten aan. Een computerprogramma helpt de kooplustigen op weg om hun persoonlijke voorkeuren te vertalen in de inrichting van hun droomwoning. Klik, klik, klik. Is dit wat u bedoelt? “Met hun wensen kunnen we binnen vijf dagen een ontwerp maken. De klant kan snel kijken of de prijs binnen het budget valt.”

Met slechts vier man realiseert Hegeman Samen Bouwen jaarlijks een bouwomzet van 10,5 miljoen euro. Vorig jaar werden veertig woningen neergezet. Dit jaar wordt dat aantal zeker overtroffen. “We hebben net nog in Borne twintig kavels verkocht, in twee projecten. In principe blijven we zo’n veertig kilometer rondom Wilp. We zijn nu bezig in Aalten, Apeldoorn en Hasselt. In Hengelo hebben we twaalf kavels aan de Sprinkhaan. De prijzen? Voor een stuk van 568 meter 152.100 euro. Hoe groter de kavel, hoe minder we per meter verdienen.”

Sytse Helder van de Rabobank wijst op de sterk verbeterde betaalbaarheid van de woningen. Niet alleen de lage rente speelt een rol, ook de sterk gedaalde prijzen van het aanbod. De afwaarderingen in het vastgoed doen hun werk. “Sinds 2008, het begin van de crisis, zijn de prijzen behoorlijk gedaald. Van veel woningen is een kwart van de waarde verdampt. Dat maakt ze nu extra betaalbaar.”

De aanloopdagen om over hypotheken te praten zijn bij de Rabobank drukker dan ooit, zegt Helder. In ieder geval in Twente. Landelijk zijn de signalen niet anders. “Wat bij het herstel van de markt goed geholpen heeft, is de verruiming van het schenkingsrecht. In 2015 zijn de mogelijkheden echter weer beperkt. Gelukkig bracht Prinsjesdag goed nieuws. Vanaf 2017 gaan we weer naar het belastingvrije schenkingsrecht van 100.000 euro per kind.”

Cijfers van het Kadaster laten zien dat in Nederland de verkoop van woningen in augustus 28,7 procent beter vlotte dan in dezelfde maand een jaar eerder. Na de decembermaand met een topverkoop van 25.265 panden, bestond de vrees dat de vraag over een langere periode ver zou terugvallen. Die angst is niet bewaarheid. Weliswaar daalde de verkoop in (de traditioneel slechte maand) januari scherp naar 9.437 woningen, maar dat waren nog altijd ruim vijfhonderd transacties meer dan in de eerste maand van 2014. Ondanks de beperkingen van de leencapaciteit presteert de woningmarkt heel het jaar al beter dan in 2014.

Lees verder de reportage: Kavelmarkt met persoonlijke noot

Reageer op dit artikel