nieuws

Winst Van Dorp na tegenvallend jaar

bouwbreed Premium

Winst Van Dorp na tegenvallend jaar

Van Dorp installatiebedrijven zag de omzet in boekjaar 2014 iets oplopen tot 116,2 miljoen euro. Onder de streep resteerde een winst van slechts 24.000 euro, fors minder dan de 698.000 van een jaar eerder.

Het was dan een “mager jaar”, schrijft de directie in het jaarverslag. Dat komt volgens het bedrijf vooral door de verslechterde markt. De bouw- en vastgoedmarkt was in 2014 nog slechter dan de jaren ervoor, stelt het bedrijf. “Grote vastgoedeigenaren hebben het moeilijk en trekken zich terug uit de vastgoedmarkt in Nederland of gaan zelfs failliet.”

De technisch dienstverlener had met name last van de terugloop van eenmalige projecten. “Er heeft binnen het bedrijf een verschuiving plaatsgevonden van projectmatig werk naar meer onderhoudsgericht werk”, merkt de directie op. De afdeling technisch beheer, goed voor zo’n 63 miljoen euro omzet, heeft zich dan ook “redelijk kunnen handhaven”.

Verschillen

De verschillen tussen de verschillende vestigingen zijn echter groot. De bedrijven in Almere, Amersfoort, Amsterdam, Deventer, Hengelo en Rotterdam presteerden naar behoren. De financiële prestaties van utiliteitsbouw en industriespecialist Korporaal en de vestigingen Breda, Heerenveen, Leiden, Zoetermeer en Venlo vielen tegen.

Begin dit jaar heeft de directie van Van Dorp besloten om bij de vestigingen in Heerenveen en Zoetermeer een reorganisatie door te voeren. Het concern noemt de negatieve resultaten en de negatieve ontwikkeling van de orderportefeuille als redenen voor deze beslissing. Mei dit jaar werd voor “een aantal” mensen ontslag aangevraagd bij het UWV. Ook werd Korporaal installatietechniek wegens verliezen in 2013 en 2014 samengevoegd met de Rotterdamse vestiging van het concern.

Van Dorp Installatiebedrijven begon boekjaar 2015 met een werkvoorraad van 38 miljoen euro, zo’n 4 miljoen euro minder dan een jaar eerder. De onderhoudscontractenportefeuille bleef wel stabiel op een niveau van ongeveer 20 miljoen euro. De directie van het concern heeft er echter “alle vertrouwen” in dat Van Dorp zich in 2015 “zal herstellen als krachtig familiebedrijf”.

Reageer op dit artikel