nieuws

Winkels zorgen voor dikker orderboek

bouwbreed Premium

Winkels zorgen voor dikker orderboek

De consument koopt steeds meer op internet. Het zet winkels aan om nog beter voor de dag te komen. En dat lijkt gunstig voor de portemonnee van bouwbedrijven.

Het orderboek met winkelbouwprojecten groeide het afgelopen jaar met 17 procent, blijkt uit de bouwbarometer van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en Cobouw. Samen met de omzet uit de handels- en vervoersbranche vormen de winkel(ver)bouwprojecten een positieve uitzondering in de verder slechte utiliteitsmarkt. De orderboeken voor utiliteitsbouwers zijn in een jaar tijd 15 procent dunner geworden.

De bouwbarometer is gebaseerd op duizenden concrete bouwplannen en -projecten uit de Bouwberichtendatabase van Cobouw. De cijfers zijn bewerkt door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Naar verwachting zullen de projecten de komende twaalf maanden gedeeltelijk of geheel tot uitvoering komen en tot omzet leiden.

Landbouw, onderwijs en zorg laten de meest negatieve ontwikkeling zien. De opdrachtenportefeuille uit de landbouw zakte vergeleken met vorig jaar met 80 procent in. De werkvoorraad aan onderwijsgebouwen met 18 procent, zorgbouw met 24 procent.

Leeg

In de regio Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) liep het orderboek met utiliteitswerken het snelste leeg: -30 procent. In de regio Randstad-Noord (Noord-Holland en Utrecht) is de teruggang voor utiliteitsbouwers relatief het minst. Desondanks kromp het orderboek met 10 procent.

De woningbouw lijkt ook de komende twaalf maanden de kar te trekken voor de bouw. Wel is opvallend dat het orderboek met woningbouwprojecten de afgelopen maand niet verder is gegroeid. Ten opzichte van vorig jaar ligt er voor 19 procent meer werk. Ten opzichte van vorige maand ligt er 0,7 procent minder werk op de plank. Alleen in de regio Randstad-Noord (1,5 procent) en de regio Zuid (0,7 procent) groeide de stapel werkopdrachten.

Terugslag

In de regio Oost (Overijssel, Gelderland en Flevoland) lijkt de woningbouw een terugslag te krijgen. Ten opzichte van de vorig maand zijn er 4 procent minder woningen te (ver)bouwen. Voor infra is de stapel opdrachten in een jaar tijd met 4 procent geslonken.

Reageer op dit artikel