nieuws

Verdubbeling van warmte uit bodem

bouwbreed Premium

Verdubbeling van warmte uit bodem

De productie van warmte uit de bodem is in Nederland in vijf jaar verdubbeld. Naast het benutten van warmtebronnen in diepere aardlagen neemt ook de warmte-koudeopslag toe.

Bij de productie van hernieuwbare energie speelt de warmtewinning slechts een bescheiden rol. Dominant is het gebruik van biomassa met een aandeel van 71,4 procent. Op grote afstand is de windenergie nummer twee met een inbreng van 18,9 procent, waarvan 2,4 procent gewonnen op zee.

Volgens het CBS komt 4,4 procent van alle hernieuwbare energie momenteel uit aardwarmte en bodemenergie. Daarmee verslaan de krachten uit de bodem zonne-energie, dat slechts tot een aandeel komt van 3,5 procent. De totale hoeveelheid hernieuwbare energie dekt in ons land nog geen 6 procent van het gehele energiegebruik.

De benutting van warmte uit de bodem is vorig jaar opgelopen tot bijna 5100 Terajoule. Sinds eind 2008 wordt uit diepere aardlagen warm grondwater opgepompt om bijvoorbeeld tuinbouwkassen te verwarmen. Op tien plaatsen is deze vorm van winning al praktijk. Een bedrag van 1,1 miljard euro aan subsidie ligt klaar voor nog eens 36 projecten. Via een garantieregeling van de overheid zijn voor de initiatiefnemers de risico’s voor misboringen gedeeltelijk afgedekt.

De toepassing van de warmte-koudeopslag is in vijf jaar met 80 procent toegenomen. De techniek wordt vooral toegepast bij nieuwe kantoren. Zomerse warmte en winterse koude uit de buitenlucht worden in de bodem opgeslagen en – naar gelang de vraag – als verwarming of verkoeling weer bovengronds gehaald.

De winning van hernieuwbare energie gaat gepaard met grote subsidiestromen. Voor groenestroomprojecten is vorig jaar een budget van 1,7 miljard euro toegezegd. Het geld vloeit vooral naar zonnepanelen (1,3 miljard), windenergie (341 miljoen) en biomassa (12 miljoen euro). Voor hernieuwbare warmte en warmtekrachtkoppeling werd vorig jaar bijna 1,2 miljard aansubsidie uitgetrokken. Van dat bedrag gaat 933 miljoen naar biomassa en 239 miljoen naar geothermie.

Reageer op dit artikel