nieuws

‘Techniek moet mogelijk maken wat klant wil’

bouwbreed

‘Techniek moet mogelijk maken wat klant wil’

Met MooiGroothuis, deze week gepresenteerd op de VT Wonen&Design-beurs in Amsterdam, begeeft Groothuis Wonen zich met een nieuw concept op de particuliere markt voor vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen.

Sinds de overname door TBI na het faillissement in 2012 is Groothuis Wonen succesvol met de verkoop van conceptuele woningen. Huizen van Groothuis Wonen kenmerken zich door een layout en een volume die door de klant zijn bepaald. De koper stelt het huis zelf samen. Hij kan kiezen uit een catalogus met verschillende “woonsmaken”. De consument kan zijn eigen stijl- en ruimteaccenten leggen en zo een woning bouwen die helemaal aan zijn individuele wensen tegemoet komt. De bouwstenen bestaan onder meer uit fabrieksmatig geproduceerde modulaire elementen die op de bouwplaats worden gemonteerd.

Het concept is ontwikkeld in samenwerking met TBI Woonlab, waarin behalve Groothuis Wonen de TBI-ondernemingen Hazenberg, ERA Contour en Koopmans Bouwgroep deelnemen. In dit lab worden concepten, processen en producten uitgedacht om efficiënt en klantgericht te bouwen. Zo werden eerder BeterBasishuis en LekkerEigenhuis gepresenteerd.

Groothuis Wonen heeft niet het patent op conceptueel bouwen, geeft directeur Jan Waegemaekers toe. Aanbieders genoeg van op maat geleverde woningen. Wat onderscheidt de prefabwoningen van Groothuis Wonen? Waegemaekers: ‘‘Bijna altijd worden de mogelijkheden gedicteerd door de techniek. Wij draaien het om. Wij bedenken het concept vanuit de klant. De techniek moet vervolgens maar zorgen dat wat de klant wil, ook mogelijk wordt.’’

Bij MooiGroothuis heeft de klant wederom veel vrijheid. In het nieuwe concept bepaalt hij niet alleen wat hij koopt, maar heeft hij ook desgewenst de vrijheid te bepalen wáár hij gaat wonen. Groothuis Wonen kan een kavel aanbieden, maar de klant kan daar ook zelf naar op zoek gaan.

‘‘Onze projectgrootte met dit concept is één. Dat wil zeggen dat de klant niet hoeft te wachten totdat de hele straat is verkocht. Dit concept is bijvoorbeeld heel goed toepasbaar in laagbouwwijken met een paar nog onbepaalde kavels. Wij kunnen van dit type één, twee of drie huizen bouwen, maar ook tien of twintig, het aantal maakt niets uit’’, aldus Waegemaekers.

Volgens Waegemaekers is er veel vraag naar betaalbare vrijstaande woningen en twee-onder-één-kappers. ‘‘Er is een groeiende groep consumenten die verlangt naar meer ruimte en functionaliteit. Je ziet ook bij gemeenten dat ze steeds vaker kiezen voor gemengde buurten met diverse woningtypen. Met dit concept maken wij dat voor een grote groep bereikbaar.’’

Dudokstijl

MooiGroothuis is leverbaar in verschillende bouwstijlen en in oneindig veel uitvoeringen. Waegemaekers: ‘‘Dat gaat van modern tot historisch. Wie van modern houdt, kan een huis in Dudokstijl kiezen met dakoverstekken en andere typische jarentwintigelementen. We hebben ook een stijl ontwikkeld speciaal voor wonen aan het water, met deels houten wanden; type Nautisch. Ook binnen zijn allerlei variaties mogelijk. De klant kan het huis aanpassen aan zijn levensomstandigheden. Met bijvoorbeeld een extra werkkamer, hobbyruimte, inloopkast of een dakkapel.’’

 

Artist’s impression van MooiGroothuizen.

Staan alle wensen op een rijtje, dan berekent de computer in een ommezien wat de klant kwijt is aan zijn droomhuis. De prijs zal lager uitvallen dan voor een traditioneel gebouwde woning van een vergelijkbaar type, omdat de bouwwijze tot een standaardformule is teruggebracht en er gebruik wordt gemaakt van prefab materialen; er zijn geen meerkosten. De bouw kan vrijwel meteen van start en duurt relatief kort. De uitvoering is in handen van teams van vaklieden die zichzelf aansturen. ‘‘We werken met vaste co-makers en volgens een vast schema. Er is geen uitvoerder, geen projectleider’’, zegt Waegemaekers.

‘‘Onze vaklieden zijn een soort rondreizend circus. Ze trekken van de ene bouwplaats naar de andere. Eerst komt de funderingsploeg, daarna de cascoploeg, en zo verder. Ten slotte trekken onze co-makers de woning in: de installateur, de stukadoor, de dekvloerenleggers. De totale bouwtijd duurt zo’n zestien tot twintig weken.’’

Voordat Groothuis Wonen MooiGroothuis op de markt bracht, werd met het nieuwe type geëxperimenteerd in Assen en Amersfoort. Dat gaf de mogelijkheid om de kinderziektes te overwinnen, zegt Waegemaekers. ‘‘De echte MooiGroothuizen gaan we nu verkopen.

Reageer op dit artikel