nieuws

‘Streng boetebeleid Asscher onredelijk’

bouwbreed

‘Streng boetebeleid Asscher onredelijk’

De aanscherping van het boetebeleid voor het laten werken van buitenlanders zonder werkvergunning is onredelijk. Dat vindt de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Minister Asscher heeft in 2013 de boetes verhoogd van 8000 euro naar 12.000 euro. De Raad vindt dat te veel voor een bedrijf dat voor de eerste keer betrapt wordt op het tewerkstellen van illegale vreemdelingen.

Die 12.000 euro is in de ogen van de Raad niet onredelijk als bovengrens voor de “hardnekkig malafide werkgever”. Maar een differentiatie van de bedragen op basis van individuele gevallen waardoor die evenredig beboet kunnen worden. Eén bedrag is daarvoor te rigide.

Asscher besloot tot de verhoging omdat de daling van het aantal overtredingen na een verhoging van de boete van 1000 naar 8000 euro in 2005, tot stilstand kwam in 2009. Hij concludeerde toen dat er kennelijk een groep hardnekkig malafide werkgevers was.

Reageer op dit artikel