nieuws

Straatsteen laat water passeren

bouwbreed Premium

Straatsteen laat water passeren

Apeldoorn vernieuwt de Vogelbuurt. Voor de bestrating gebruikt civiel aannemer Jan Zevenhuizen de nieuwe Drainflow van fabrikant Bylandt.

Lagemaat Sloopwerken breekt voor corporatie De Goed Woning de bestaande woningen uit de jaren twintig van de vorige eeuw af en graaft ook alle straten weg. Nikkels Bouwbedrijf uit Twello bouwt 126 huurwoningen en -appartementen terug. Het civiele werk dat Jan Zevenhuizen er uitvoert bestaat uit onder meer de aanleg van waterpasserende bestrating. Daarvoor wordt de Drainflow van Bylandt gebruikt; een waterpasserende straatbaksteen in keiformaat.

Pakketten

Deze gebakken straatsteen heeft een vellingkant en een uitsparing aan de kopse zijden. De Stichting Technisch Centrum voor de Keramische Industrie stelde vast dat door deze kenmerken ruim 40 procent meer water kan passeren dan bij het normale keiformaat. Bylandt levert de stenen in pakketten voor mechanisch bestraten. Dat is goed te doen, maar het vergt wel enige voorzichtigheid, zegt Arnold ten Hoven van Zevenhuizen.

Apeldoorn koos voor de Drainflow omdat de gemeente regenwater zoveel mogelijk in de bodem wil laten infiltreren. Dat stelt bijzondere eisen aan de fundering van de bestrating. Het gebruikelijke zandbed is niet toereikend door de grote hoeveelheid water die erin terechtkomt. De stenen zullen er op een gegeven moment door loskomen. Op de zandbaan komt daarom een 25 centimeter dikke laag Schots graniet. Dit natuursteen fungeert als buffer voor een overmaat aan regenwater. Op het graniet komt een doek te liggen met daarop 5 centimeter split. Dat is de vleilaag voor de straatstenen. De bestrating wordt met split afgewerkt.

Het Schots graniet levert de nieuwe straten van de Vogelbuurt volgens Ten Hove voldoende bufferend vermogen. Om die reden komt onder de parkeerplaatsen gemengd puin. Dit granulaat is in beginsel goed genoeg om alle bestrating bufferend vermogen te geven. “Natuursteen heeft echter een grotere haakweerstand dan menggranulaat en blijft daardoor beter liggen”, zegt Ten Hove.

Concept

Drainflow is niet gekoppeld aan een bepaald concept, meldt Bylandt. Het laat gemeenten vrij in de keuze van de fundering. De fabrikant demonstreert de straatsteen tijdens de Dag van de Openbare Ruimte die op 7 en 8 oktober plaatsvindt in Houten.

Reageer op dit artikel