nieuws

Snel in beheer nemen toegevoegde waarde BIM

bouwbreed Premium

Snel in beheer nemen toegevoegde waarde BIM

Ontwerpers, constructeurs en aannemers zijn bekend met BIM in de betekenis van werken met een bouwinformatiemodel. Maar hoe zit het met beheerders van vastgoed? Heeft BIM toegevoegde waarde voor facility managers en voor opdrachtgevers die hun vastgoed laten onderhouden en verbouwen? Dat was het onderwerp van het congres BIMopen 2015, gehouden door 2C Management in Bunnik.

De faalkosten in de bouw zijn enorm. Ellen Joyce Dijkema, organisatieadviseur bij BDO Consultants, liet een ijsberg zien. Niet de top (zo’n 20 procent) maar het deel onder water (zo’n 80 procent) stelt dan de overbodige kosten voor. “We verbruiken 60 tot 95 procent aan zaken die de kosten verhogen, maar geen waarde toevoegen voor de klant”, aldus Dijkema.

Dat was schrikken. Maar Jos Voskuil, the virtual Dutchman van Tacit, relativeerde de lean-benadering van Dijkema. Volgens hem zijn de overbodige kosten zo’n 20 procent en kunnen de faalkosten flink beperkt worden door werken met BIM. Voor Voskuil was het congres BIMopen 2015 een uitstapje. Zijn aandachtsgebied is PLM, product lifecycle management. Wat hem betreft is BIM de afkorting van building information management. Voskuil benadrukte de mogelijkheid van virtualisatie op basis van BIM. “Je kunt processen virtueel simuleren en analyseren.

Op die manier worden fouten in de uitvoering voorkomen”, zei hij. De focus van de bouw ligt nog te veel op het leveren van een product, in plaats van op de processen van bouwen en onderhouden.

Succesfactoren

Voskuil pleitte voor ‘reverse engineering’ om te komen tot standaardisatie en modularisatie in de bouw. Dat zijn de succesfactoren in de industrie. Hij veegde het argument ‘elk gebouw is uniek’ van tafel. “Elke kip is uniek en toch is de slachtlijn gestandaardiseerd en gemodulariseerd”, gaf hij als voorbeeld.

De BIM-ambitie in Nederland is laag, vergeleken met bijvoorbeeld Groot-Brittannië en China. “Maar de digitalisering van de samenleving in de komende vijf jaar zal ook de bouw dwingen om anders te gaan werken. Geïntegreerd, denkend in ketens en processen. Met vaste toeleveranciers die elk jaar efficiënter en dus goedkoper kunnen werken. De suppliers van de auto-industrie zijn contractueel verplicht hun efficiëntie elk jaar met 3 procent te verhogen”, aldus Voskuil. Bovendien levert de industrie informatie voor het onderhoud van de producten tijdens de gebruiksfase. Maar er is hoop voor de bouw. “Voor facility managers heeft BIM als voordeel dat nieuw vastgoed snel in beheer genomen kan worden. Bovendien kunnen uit een gebouwmodel 3D-visualisaties gegenereerd worden. Leveranciers van onderhoud en verbouwingen kunnen met BIM goedkoper werken”, aldus Jos Knops van Planon, leverancier van software voor facility- en vastgoedmanagement, in Nederland gevestigd in Nijmegen. Hij gaf toe dat maar weinig facility managers gebruikmaken van BIM, maar dat kan veranderen.

Martijn Schuil van EGM Architecten en Joris van Woudenberg van Ballast Nedam gaven een voorbeeld: de bouw en het toekomstig beheer van PI2, de gevangenis in Zaandam. Ballast Nedam heeft de contractuele verplichting om het complex 25 jaar te onderhouden. Dankzij BIM is snel duidelijk welke eigenschappen bijvoorbeeld een te vervangen ruit moet hebben. Bij elke wijziging moet binnen vijf werkdagen het BIM worden geüpdatet.

Bewustwording

In de bouw valt nog veel te winnen met BIM. Maar in de wereld van het beheer en onderhoud is de toegevoegde waarde nog niet doorgedrongen. “De bewustwording van beheerders moet nog op gang komen”, besloot dagvoorzitter Jan Kees Pikkaart.

Reageer op dit artikel