nieuws

Projectoverstijgende integrale ontwerpen beloond

bouwbreed Premium

Projectoverstijgende integrale ontwerpen beloond

Duurzaamheid, innovatie en een verrassende architectuur en een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Dat zijn de uitgangspunten waarop de ARC15-jury’s Architectuur en Interieur hun beoordelingen hebben gebaseerd. Hier een overzicht van de nominaties. 

ARC15 Architectuur

Cepezed, Vincent van Duysen, Happel Cornelisse Verhoeven en De Kort Van Schaik Van Noten zijn genomineerd voor de ARC15 Architectuur Award. De jury, onder leiding van Kees Kaan, selecteerde de nominaties uit 114 inzendingen. Naast het KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein, koos de jury drie projecten in België, te weten de TR Residence in Knokke, Basisschool De Spreeuwen in Mechelen en Ontmoetingscentrum in Moorsel.

KWR Watercycle Research Institute

Het ontwerp van KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein door Cepezed is sterk verweven met het omliggende landschap. Het gebouw bestaat uit twee beuken die geen dragende wanden kennen en iedere combinatie van gebruiksmogelijkheden mogelijk maken. Een reeks integraal ontworpen duurzaamheidsmaatregelen is gericht op een optimale waterhuishouding. Het vegetatiedak vormt een hemelwaterbuffer en maakt dat de natuur zich via het centrale, getrapte atrium bijna letterlijk in het gebouw voortzet.

TR Residence

In Knokke verving Vincent Van Duysen een bestaande kleine boerderij door een nieuw landbouwbedrijf voor paardenkwekerij en fruitteelt. TR Residence bestaat uit drie langgerekte, geschrankt geplaatste, zwart beplankte basisvolumes. Woning, paardenstal en schuur bakenen een erf af dat echter niet volledig is omsloten en veel contact toelaat met de weilanden rondom.

Basisschool De Spreeuwen

Basisschool De Spreeuwen in Mechelen door Happel Cornelisse Verhoeven betreft de renovatie en transformatie van een voormalige kleuterschool. Anders dan de opgave stelde, heeft de architect het nieuwe programma gespiegeld gerangschikt tegen het bestaande gebouw. Op die manier is het aantal bouwvolumes beperkt. De symmetrische entree vormt het hart tussen oude en nieuwe vleugel en biedt toegang tot een overdekte buitenspeelkas waaraan de klassen liggen. Om beide vleugels tot een geheel te maken, is de gevel voorzien van een zandkleurige vertinlaag en is een rondgaande, betonnen dakrand aangebracht.

Ontmoetingscentrum

In het dorp Moorsel is het in onbruik geraakte pastorijdomein door De Kort Van Schaik Van Noten getransformeerd tot een veelzijdig Ontmoetingscentrum. Aan het domein zijn een polyvalente zaal en het onderkomen van de plaatselijke jeugdvereniging KLJ toegevoegd. Bij de situering is optimaal gebruik gemaakt van de diverse ruimtelijke kwaliteiten van de tuin, variërend van open tot dicht bebost. De tussen beide gebouwen gelegen boomkamer kan intensief worden gebruikt, waardoor het serene karakter van de naastgelegen historische pastorijtuin behouden kan blijven.

ARC15 Interieur

Monadnock, i29 interior architects, Ex Interiors en MMX Architecten zijn genomineerd voor de ARC15 Interieur Award. De projecten zijn geselecteerd uit 62 inzendingen. De jury, onder leiding van Diederik Fokkema, nomineerde Koninklijke Tichelaar in Makkum, Shop 03 in Amsterdam, Koninklijke Auping in Deventer en Botel in Amsterdam.

Koninklijke Tichelaar

Om een hard utilitair industriegebouw te veranderen in een aantrekkelijke kantooromgeving, heeft Monadnock voor Koninklijke Tichelaar een zacht en vriendelijk interieur gemaakt. Als lichtend voorbeeld hanteerde de ontwerper de blauwe tentkamer van Karl Friedrich Schinkel in Potsdam. Dit is uitgemond in een enorm, licht textielplafond dat vier grote kamers met verschillende afmetingen met elkaar verbindt. De ruimtelijke samenhang van het kantoor wordt ondersteund door transparante glaswanden en met vilt bedekte maatkasten. De jury proeft in het ontwerp een innovatieve en frisse aanpak.

Shop 03

Shop 03 in Amsterdam is een pop-up winkel die twee geheel verschillende ervaringen in één ruimte geeft. De bezoeker betreedt bij binnenkomst een installatie met witte panelen in zwarte kaders, die steeds anders beschreven kunnen worden. Zodra de bezoeker zich omdraait, ervaart hij een totaal andere winkelruimte. De producten worden hier getoond tussen driehoekige zwarte panelen. De jury is onder de indruk van het verrassende contrast tussen beide werelden.

Koninklijke Auping

Met het oog op haar werkprocessen, vroeg Koninklijke Auping Ex Interiors fabriek en kantoor te verbinden. Door het restaurant in het hart van het productieproces te maken, ontmoeten fabrieks- en kantoormedewerkers elkaar. Daarnaast is met beperkte middelen het standaard kantoorgebouw getransformeerd tot een inspirerende werkomgeving. Bestaande wanden, systeemplafonds en vloeren zijn behouden en behandeld met c2c-(beton)verf in de Auping-kleuren. Aan dit palet zijn materialen uit de fabriek van Auping toegevoegd. De jury waardeert de grote creativiteit en oorspronkelijkheid waarmee aan een effectieve werkomgeving is gewerkt.

Botel

Om de uitstraling van een hotelboot in het IJ te verbeteren, ontwierp MMX-architecten samen met cineast en architect Jord den Hollander vijf 6,5 meter hoge hotelkamers die als speelgoedletters het vrolijke silhouet BOTEL vormen. De interieurs van de letters zijn behalve door de initiatiefnemers, ontworpen door Richard Hutten, Ronald Hooft en Moriko Kira. De jury is gecharmeerd van de aanstekelijke combinatie van functionaliteit en plezier.

Wat is ARC

De ARC Awards is een jaarlijkse serie prijzen voor uitmuntend ontwerp die wordt uitgereikt door tijdschrift de Architect. De prijzen belichten het allerbeste werk in de categorieën architectuur, interieur, detail, innovatie en meubel. Ook is er een oeuvreprijs. Cobouw toont deze week de nominaties uit de categorieën Architectuur en Interieur. Volgende week komen Detail en Innovatie aan bod. De winnaar van de oeuvreprijs is al bekend: Michael van Gessel. De prijzen worden uitgereikt op donderdagavond 19 november in het Energiehus in Dordrecht. Aanmelden kan via www.arc-awards.nl.

Reageer op dit artikel