nieuws

Prijs voor verduurzamen afvalwater

bouwbreed

Prijs voor verduurzamen afvalwater

De Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF) is door het platform Water Ontmoet Water (WOW) onderscheiden. De EFGF mag zich het beste samenwerkingsverband noemen op het gebied van het verduurzamen van afvalwater.

Aan de Energie- en Grondstoffenfabriek doen alle Nederlandse waterschappen mee. Het samenwerkingsverband richt zich op het verduurzamen van de economie door uit het afvalwater zoveel mogelijk energie en grondstoffen terug te winnen. Op het programma staan onderzoek, ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën. Deze werkwijze maakt het hergebruik van energie en grondstoffen bij afvalwaterzuivering mogelijk.

Het platform WOW, dat de samenwerking tussen beheerders van water- en vaarwegen centraal stelt, is zeer te spreken over de werkwijze van de EFGF. Bij het beoordelen van de 28 inzendingen voor de WOW-prijs sprong het initiatief eruit, omdat inmiddels bij zeven afvalwaterzuiveringen energie en grondstoffen worden gewonnen. Zoals bijvoorbeeld de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein, die in 2013 door hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in gebruik werd genomen. Daarnaast zijn nog eens negen zogeheten energiefabrieken in voorbereiding. Een opmerkelijke prestatie, vindt WOW, want over het algemeen zijn waterschappen niet gemakkelijk op een lijn te krijgen.

Het initiatief voor de Energie- en Grondstoffenfabriek werd in 2008 genomen, vertelt EFGF-woordvoerder Jessica van der Doe. “Toen startte waterschap Aa en Maas uit Den Bosch met de energiefabriek. Het doel was energie te winnen uit waterzuivering.” Aanvankelijk ging het om het doorberekenen van de mogelijkheden van een enkele businesscase. Toen die haalbaar bleek, begonnen ook andere waterschappen de mogelijkheden voor het winnen van energie uit water te berekenen en werden onderling ervaringen uitgewisseld.

Later werd de energiefabriek uitgebreid met de zogeheten grondstoffenfabriek, waardoor nog meer milieutechnische innovaties worden gerealiseerd. Van der Doe noemt als aansprekend voorbeeld het terugwinnen van cellulose uit afvalwater. Voor dat doel zijn zogeheten fijnzeven geplaatst bij de waterschappen Aa en Maas en Hollands Noorderkwartier. Deze fijnzeven maken het terugwinnen van cellulosevezels uit onder meer toiletpapier mogelijk. Vervolgens worden die vezels gebruikt als afdruipremmer in asfalt. “Een wereldprimeur”, zegt Van der Doe enthousiast. “Voor het eerst wordt gebruikt toiletpapier als volwaardige grondstof hergebruikt.”

Bioplastic

Inmiddels wordt tussen de betrokken waterschappen en het bedrijfsleven nauw samengewerkt om de mogelijkheden van deze innovatie verder te benutten. En ook voor de nabije toekomst staan er ontwikkelingen op stapel, vertelt Van der Doe. Zo hebben drie waterschappen en hun partners afgelopen zomer op de zuivering Bath een overeenkomst getekend waarbij ze op kleine schaal uit afvalwater het bioplastic PHA gaan maken.

Het gaat om materiaal dat volledig biologisch afbreekbaar is en dat gebruikt wordt voor onder meer verpakkingen van allerlei producten. De waterschappen spelen in op de internationale vraag naar het materiaal, dat een belangrijk exportproduct kan worden.

Van der Doe: “Daarmee is een flinke stap gezet om op grote schaal afvalwater te gaan gebruiken als bron voor nieuwe en duurzame grondstoffen.” 

Reageer op dit artikel