nieuws

Praktijkboek moet passiefbouw bevorderen

bouwbreed

Praktijkboek moet passiefbouw bevorderen

De Stichting Passiefbouwen.nl en SBRCURnet helpen bedrijven energieneutraal te bouwen met het Praktijkboek Passiefhuis.

Nederlandstalige handboeken voor passiefbouwen zijn er niet veel. In 2009 verscheen de SBR-publicatie Uitwerkingsinstructie Toolkitconcepten Passiefhuis, maar die voldoet niet meer aan de huidige stand van zaken in passiefbouwen. SBRCURnet en Stichting PassiefBouwen.nl denken met hun gezamenlijke Praktijkboek Passiefhuis de bijzonderheden van deze wijze van bouwen laagdrempelige onder de aandacht te kunnen brengen van de bouwsector. Daar zit wat Passiefbouwen.nl ook enige haast achter. Brussel wil dat vanaf 2020 alle nieuw gebouwen bijna energieneutraal zijn. Vanaf 2018 moeten overheden aan deze eis voldoen.

Aan de hand van het praktijkboek kunnen bedrijven tot een beter inzicht in passiefbouwen komen en het bijbehorende vakmanschap ontwikkelen, aldus de uitgevers. De technieken zijn te gebruiken in nieuwbouw en renovatie.

Het passiefhuisconcept voorziet in een extreem goed geïsoleerd gebouw, vrijwel geen warmteverliezen door ventilatie en infiltratie en optimaal gebruik van passieve zonne-energie. De totale primaire energiebehoefte per vierkante meter gebruiksoppervlak bedraagt maximaal 120 kilowattuur per jaar voor nieuwbouw en 130 kilowattuur voor renovatie.

Reageer op dit artikel