nieuws

Nederland groter in staal dan Britten

bouwbreed Premium

Nederland groter in staal dan Britten

De Europese staalproductie valt terug. Groot-Brittannië is voorbijgestreefd door Nederland.

De internationale daling van de staalproductie heeft zich in september doorgezet. Bleven de volumes in de Europese Unie tot dusverre op peil, vorige maand (-4,6 procent) sloot ons continent zich aan bij al de andere grote staalblokken, die hun hoogovens al maandenlang op een lager pitje laten draaien.

In Groot-Brittannië (waar grote saneringen plaatsvinden) dook de maandproductie 43,3 procent onder het niveau dat een jaar eerder gehaald werd. De terugval van de oude staalreus tot 579.000 ton betekent dat de Britten in september minder produceerden dan landen als Polen (690.000), Nederland (607.000) en België (600.000 ton).

De grote staallanden in de Unie moesten in september alle een veer laten, zo blijkt uit cijfers van de Wereld Staal Associatie. Zowel Duitsland als Italië, de Europese nummers 1 en 2, temperden hun productie met 3,9 procent. In Frankrijk bedroeg het verval 8,5 procent. Flinke groei daarentegen is te zien bij Spanje (8,5 procent) en Nederland (14,1 procent). Duitsland is op afstand de grootste producent met dit jaar al een volume van 32,6 miljoen ton. Italië (16,7 miljoen), Frankrijk (11,7 miljoen) en Spanje (11,4 miljoen ton) vormen de subtop.

In Noord-Amerika ligt de staalproductie sinds de jaarwisseling 6,8 procent onder het niveau van 2014. De daling is vooral te wijten aan de Verenigde Staten.

Herstel

De productie van 85,1 miljoen ton betekent een afname van 6,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Herstel is nog niet in zicht want ook in september bleven de Amerikanen een kleine 7 procent achterop vergeleken met de prestaties van 2014.

Het Verre Oosten, waar zich met onder meer China, Japan en India de krachtigste staallanden van de wereld bevinden, noteert in september in de productie een krimp van 3,4 procent. De daling is groter dan de -2 procent in de eerste negen maanden van het jaar.

Reageer op dit artikel