nieuws

Nederland daalt op ranglijst waarde gebouwen en infra

bouwbreed

Nederland daalt op ranglijst waarde gebouwen en infra

Nederland staat dit jaar op de twintigste plaats als het gaat om de totale waarde van de bebouwde omgeving, dus gebouwen en infrastructuur. Gerekend naar inwoners staat Nederland zelfs op nummer negen. 

De komende tien jaar zakt Nederland van de twintigste naar de 24 plek en worden we ingehaald door onder meer Polen en Turkije, blijkt uit de ‘Global Built Asset Wealth Index’ van Arcadis. De index maakt een schatting van de waarde van de gebouwen en infrastructuur in 32 landen, die samen goed zijn voor 87 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. 

Opkomende economieën nemen het stokje over van de meer ontwikkelde, omdat die landen veel meer geld steken in gebouwen en infrastructuur. Dat is ook de reden dat China de eerste plaats overneemt van de Verenigde Staten. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de focus van investeerders ligt in de Randstad. Hergebruik van leegstaande gebouwen heeft de voorkeur boven nieuwbouw. 
De totale waarde van de bebouwde omgeving in de wereld komt nu uit op 218 biljoen Amerikaanse dollar. Dat staat gelijk aan bijna 31.000 dollar per persoon, levend op onze aarde. De waarde van de Chinese bebouwde omgeving komt neer op 47,6 biljoen dollar. In Nederland is de waarde 2,15 biljoen dollar. 

In Qatar is de waarde van gebouwen en infrastructuur 198.000 dollar per persoon waard waar dat in Singapore 192.000 dollar is. Nederland staat met 128.000 dollar per inwoner op de negende plaats.

Reageer op dit artikel