nieuws

KnaapenGroep is het oudste familiebedrijf van Nederland

bouwbreed

KnaapenGroep is het oudste familiebedrijf van Nederland

Het Noord-Brabantse renovatie- en onderhoudsbedrijf KnaapenGroep uit Son is het oudste familiebedrijf van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Baker Tilly Berk en Nyenrode Business Universiteit. De voormalige lijstaanvoerder, Koninklijke Tichelaar, verdween uit de lijst.

KnaapenGroep werd opgericht in 1652. Inmiddels staat de elfde generatie aan het roer. Hoewel het bedrijf al vele eeuwen meegaat, profileert het zich als een jong bedrijf. Zo is de gemiddelde leeftijd van het managementteam 35 jaar, meldt de onderneming.

Knaapen neemt de titel over van Koninklijke Tichelaar. De keramiekspecialist uit Makkum werd uit de lijst geschrapt omdat Jan Tichelaar, de twaalfde generatie, zich eerder dit jaar uit de directie terugtrok. Een echt familiebedrijf was de aardewerk- en keramiekfabriek allang niet meer. Onder leiding van Pieter-Jan Tichelaar traden enkele tientallen jaren geleden tweehonderd externe aandeelhouders toe. Behalve Tichelaar verdwenen ook G. van der Lee, klokkengieterij Petit & Fritsen, C. de Koning Tilly en Koninklijke Joh. Enschedé uit de lijst. Wel kwam er een nieuwe bouwer in de top 10: Aalberts Bouw (1674) uit Loosdrecht.

Het is nog niet zo makkelijk om vast te stellen wie het oudst is. “De openbare registers gaan helaas niet ver genoeg terug”, zegt Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht op Nyenrode. “We gaan, samen met de familie, op zoek naar bewijzen waarmee we de vroegste bedrijfsactiviteiten kunnen aantonen.” Zo kon bijvoorbeeld bij Silvera International aan de hand van een belastingregister uit 1688 worden vastgesteld dat zij toestemming hadden van een hertog uit Düsseldorf om zaken te doen.

De oudste familiebedrijven van Nederland

1. KnaapenGroep (1652)

2. Van Eeghen Groep (1662)

3. Hotel Wesseling (1662)

4. MHB (1667)

5. Aalberts Bouw (1674)

6. Bavaria (1680)

7. Silvera International (1688)

8. Nolet Distillery (1691)

9. Koninklijke De Kuyper (1695)

10. Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond (1698)

Reageer op dit artikel