nieuws

‘Je kunt BIM inzetten in de hele levenscyclus van een gebouw’

bouwbreed

Brink Groep heeft Toine Bullens (32) aangetrokken als BIM-manager. In die nieuwe functie binnen de organisatie is hij de verbindende schakel tussen de vier bedrijven van de Brink Groep. Bullens werkte hiervoor bij Van Aken architecten, waarvan de laatste vijf jaar als BIM-specialist.

Vanwaar deze overstap?

“Dat heeft te maken met het werkveld van de bedrijven van Brink Groep, dat de hele levenscyclus van een gebouw omvat. Informatie in een BIM heeft waarde in al die gebieden, terwijl het nu nog vooral gebruikt wordt bij ontwerp en uitvoering. In potentie is de waarde van een BIM veel groter. Het zou in de hele levenscyclus van een gebouw ingezet kunnen worden. Dat is nog geen gemeengoed, maar begint mondjesmaat te komen. Ik wil me gaan bezighouden met dat hele proces.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Mijn praktijkervaring. Ik heb met mijn voeten in de BIM-klei gestaan in ontwerp en uitvoering. Die ervaring probeer ik nu in te zetten voor mijn opdrachtgevers. Meestal stopt BIM wanneer een gebouw wordt opgeleverd. Mijn idee is om het breder in te zetten. Ik zocht een bedrijf waar dat kan.”

Wat gaat u precies doen?

“De eerste vraag die ik voorgelegd kreeg is: hoe gaan we dit aanpakken? Ik heb gesprekken gevoerd, gekeken wat er al is en een plan geschreven waaruit een aantal acties uit voortvloeit. Dat plan zijn we nu aan het uitvoeren. Zo wordt nagedacht over BIM-aspecten bij contractvorming. Door het gebruik consequent in de stukken op te nemen krijgt BIM een volwaardige rol in het project. Dit voorkomt dat men terugvalt op een traditionele aanpak.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“In eerste instantie dat de BIM-kennis binnen de organisatie verspreid wordt. Persoonlijk hoop ik opdrachtgevers te activeren, zodat BIM veel breder ingezet wordt. Daar denk ik vanuit Brink Groep een goede bijdrage aan te kunnen leveren.”

Hoe krijg je mensen mee om met BIM aan de slag te gaan?

“Door ze op de voordelen te wijzen voor hun eigen organisatie. Er zijn allerlei definities in de markt, waarin het gaat over werken in één model en het terugdringen van faalkosten tijdens de uitvoering. Daar heeft een opdrachtgever niet zo veel aan. Die verwacht gewoon een goed gebouw binnen budget en planning en maakt het niet zo veel uit of daarvoor een BIM wordt gebruikt. Wel kun je ze adviseren over de voordelen van het gebruik van een BIM in hun eigen exploitatie. Dat kan ook bij andere opdrachtgevers leiden tot meer aandacht voor een BIM.”

Reageer op dit artikel