nieuws

Interview: ‘Dit voelt echt als mijn huis’

bouwbreed Premium

Interview: ‘Dit voelt echt als mijn huis’

Bij de oplevering van het 250ste energieneutrale fabriekshuis van VolkerWessels in Ede, vertelt Dik Wessels (69) aan de keukentafel vrijuit over de sores maar ook de “vreugde” in de bouw. “Ik praat nog steeds mee over strategie”.

Dik Wessels geeft eigenlijk nooit interviews. Houdt hij niet van. Onder de radar blijven is zijn credo. Maar op deze donderdag heeft hij er schik in. De pers is in groten getale uitgerukt voor de oplevering van het 250ste huis van het MorgenWonen-concept, dat goeddeels in de fabriek wordt gebouwd en in een dag op de bouwplaats in elkaar wordt gezet. Huizen in één dag bouwen is sexy. De landelijke media smullen ervan. Vergeet metselen, vergeet timmeren – zo bouwde je vroeger een huis, echoot de boodschap van VolkerWessels.

Dik Wessels heeft vandaag zijn mooiste, goud-wit gestreepte das om. Een slordig pochetje hangt uit zijn driedelig pak. Met een hand nonchalant in zijn broekzak maakt hij grapjes voor de camera’s. Terugkerende vraag voor hem: is zo’n huis niets voor de vluchtelingen? Nee, zegt Dik Wessels, dat lijkt me iets te hoog gegrepen voor hen.

Dan kan hij eindelijk even zitten aan de keukentafel. Of hij een sigaretje mag opsteken? Prima, het is zijn huis. “Ja, dat gevoel kan het wel bij me opwekken”, glimlacht hij. Twintig jaar geleden wilde hij eigenlijk al een huis bouwen als een Volkswagen. “En dat blijft dan bij denken, want de bouw is erg conservatief gebleven.”

Tweeënhalf jaar geleden pakte Wessels de handschoen alsnog op. Hij bouwde fabrieken in Rijssen en Coevorden. Productielijnen waar in één dag straks in totaal twee woningen gebouwd worden. Complete badkamers, keukens en wc worden op de bouwplaats de woning ingeschoven.

Wessels nam vorig jaar zes vrouwen in de leeftijd van 23 tot 65 uit het bedrijf mee om de badkamer in de fabriek te bekijken, waaronder zijn onafscheidelijke assistent Sini. “Zeg wat vinden jullie er nou van?”, vroeg Wessels. Waarom hij ze meevroeg? “Een huisvrouw kijkt heel anders naar een woning dan wij doen.”

Zelf was hij bang dat het niet mogelijk was om een woning in één dag te bouwen. “Ik dacht: dat kan nooit.” Maar het geloof groeide gaandeweg. “Toen we de eerste woning voor elkaar hadden, was het ‘s avonds tien uur, en nu is het ‘s middags half vier. Dat brengt toch vreugde”, glundert hij.

VolkerWessels verkoopt zijn woningen zoals Ford vroeger auto’s. Om de massaproductie efficiënt te kunnen houden, zei Henry Ford: “Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is.”

Het MorgenWonen-huis komt met een standaard keuken en badkamer. Wit met antraciet. “Bij mij kunnen ze niets wijzigen. Nog geen plintje. Nog geen stopcontact, niks”, zegt Wessels. Dat was even slikken bij VolkerWessels toen Dik Wessels het idee opperde. “We hebben er intern discussie over gehad. ‘Dik, wat jij wil, dat kan niet’, werd gezegd.” Maar Wessels zette door.

Die positie heeft hij. Wessels is al vierenhalf jaar met pensioen zegt hij. “Dus ik werk in mijn vrije tijd en dat is het leukste wat je kunt doen.” Besturen laten hij aan anderen over. “Maar ik praat nog steeds mee over strategie.” Loslaten zal hij nooit doen. “Nee, je bent ondernemer. Ik ben begonnen in dat bedrijf. En ik zal ook wel op een natuurlijke manier eindigen in dat bedrijf. Om nou te zeggen: nou doe ik niets meer, dat zit niet zo in mijn lijn.”

Hij steekt een tweede Lucky Strike-filtersigaret op, en rochelt een keer. In de bouw werd altijd met argusogen gekeken naar een woningfabriek, vertelt hij. “Zoveel sympathie kwam daar niet voor. Zo’n huis brengt voor een bouwondernemer niks, hè. Als dat huis in een dag gebouwd wordt door vijf jongens, wat heeft een aannemer er dan aan? Dus dat idee ondervond wel wat weerstand in de bouwmarkt.”

Maar nu één schaap over de dam is, kunnen anderen volgen. Wessels denkt dat weinigen het hem na kunnen doen. Daarvoor is de investering in de fabrieken en machines te groot. “Wij moeten een paar duizend van die woningen maken, anders is de investering niet verantwoord.”

Woningen uit de fabriek zijn volgens Wessels geen bedreiging voor de traditioneel op de bouwplaats vervaardigde woning. “Het gaat om vijfhonderd woningen van VolkerWessels op de hele nieuwbouwmarkt; daar beïnvloed ik die markt niet mee. En de vijfhonderd woningen voor Duitsland zijn een druppel op een gloeiende plaat.”

Bovendien is de bouw te conservatief. Altijd al geweest. Ga maar na. “Zijn er nou echte grote innovatieve dingen gebeurd? Nee”, zegt Wessels. Hij wijst naar de andere kant van de kamer. “Hetzelfde deurtje hangt daar nog. Toen ik een kleine jongen was hing het er ook al.” Waarom er geen grote innovaties zijn geweest? Heel simpel. “De klant vraagt er niet om.”

Woning zonder energierekening uit fabriek

VolkerWessels wil per jaar vijfhonderd woningen van het concept MorgenWonen bouwen in de fabriek. Later moeten daar vijfhonderd woningen voor de Duitse markt bijkomen. Het huis wordt op de bouwplaats in een dag in elkaar gezet en is volgens VolkerWessels 10 procent goedkoper dan een vergelijkbare woning die traditioneel gebouwd is. De woningen zijn energienotanul. Dat betekent dat bij gemiddeld energieverbruik er op het eind van het jaar geen energiekosten zijn. Zo’n 80 procent van de woningen worden gemaakt voor vastgoedbelegger en moederbedrijf Reggeborgh, die ze in de vrije sector verhuurt tegen een huur tussen de 900 en 1000 euro. De woningen hebben een beukmaat van 5,70 meter en variëren in prijs van 155.000 (exclusief grond, inclusief btw) voor een tussenwoning tot 170.000 voor een hoekwoning. In Coevorden wordt een tweede fabriek gebouwd. Daar gaat VolkerWessels een kleinere variant van het woningconcept met goedkopere materialen bouwen voor woningcorporaties.

‘Ballast Nedam is geen bedrijf meer’

“Ik ben van mening dat het dodelijk is om onder kostprijs te gaan werken”, zegt Dik Wessels. “Daar zijn bouwbedrijven nu jarenlang mee bezig geweest. We hebben de effecten gezien. Ballast Nedam is geen bedrijf meer.” Je kunt volgens hem “beter klein worden” dan werken met verlies aannemen. De VolkerWessels-commissaris heeft twijfels bij de voorgenomen overname van Ballast Nedam door Renaissance Construction van Erman Ilicak. “De Turken hebben het grootste probleem met de werken die zijn aangenomen door Ballast de laatste anderhalf jaar. Daarvan moeten sommige nog starten.” Als Renaissance bij de laatste aanbestedingen had onderzocht wat de biedingen waren van Ballast Nedam, zagen ze volgens Wessels bijvoorbeeld dat de bouwer uit Nieuwegein voor 85 miljoen euro op een project inschreef, terwijl BAM het voor 104 miljoen wilde doen en VolkerWessels voor 109 miljoen. “Laat de Turken dat maar even uitrekenen. Dan moeten ze er iets meer geld inschuiven. Dat zijn allemaal nog verrassingen die eraan komen.”

Reageer op dit artikel