nieuws

Innovaties Floriadepaviljoen

bouwbreed Premium

Innovaties Floriadepaviljoen

SubZero, oftewel ‘Innovatiewerkplaats het Paviljoen van Flevoland’, is het eerste gebouw dat verrijst op het Floriadeterrein in Almere. Architectenbureau DoepelStrijkers ontwierp het gebouw en verwerkte daarin de ontstaansgeschiedenis van Flevoland.

Als de Floriade in 2022 zijn deuren opent, is het Paviljoen van Flevoland de grote publiekstrekker. In het gebouw geven mannen en vrouwen uit het bedrijfsleven, samen met studenten en medewerkers van kennisinstellingen, gestalte aan de thema’s voeding, gezondheid en welbevinden. Op het eerste gezicht lijkt dat weinig met bouwen te maken te hebben, maar de architecten van DoepelStrijkers denken daar anders over.

Om de thema’s optimaal gestalte te kunnen geven, verwerkte het architectenbureau onderwerpen uit de ontwikkelingsgeschiedenis van Flevoland in het gebouwconcept. Voorop staat dat Flevoland zelf het product is van innovaties in de ruimtelijke vormgeving. Zo ligt de provincie 5 meter onder zeeniveau en is om droge voeten te houden vernieuwend watermanagement nodig. In het ontwerp krijgt dit gestalte door de belangrijkste hoogteniveaus van Flevoland zichtbaar te maken. Bovenop het gebouw komt zelfs een complete boomgaard als symbool voor de vruchtbare Flevolandse grond.

Maar er is meer, verzekert wethouder Tjeerd Herrema (ruimte, wonen en wijken) van Almere. “Zowel de functie als het ontwerp van dit bijzondere paviljoen zal de komende jaren als inspiratie dienen voor de volgende ontwikkelingen in de Floriade.” Het paviljoen is dan ook ontworpen met grote ambities op het gebied van duurzaam en innovatief bouwen. Dat komt tot uiting in de materiaalkeuze. Zo wordt gebruik gemaakt van onder meer natuurlijke zonwering, passieve verwarming en koeling en natuurlijke ventilatie. De massa aarde op het dak die nodig is voor de boomgaard, kan het hele jaar door zorgen voor een prettig binnenklimaat. Verder worden in het gebouw voor het publiek toegankelijke technische oplossingen opgenomen, zoals water-, energie-, en afvalkringlopen.

Voor de verantwoordelijke gedeputeerde, Jan-Nico Appelman, is daarmee het einde van de innovaties nog niet in zicht. De komende jaren wordt het aantal vernieuwingen verder uitgebreid, laat hij weten. “Wij bieden letterlijk en figuurlijk vruchtbare grond. Gezamenlijk willen wij het pand verder uitbouwen en inrichten en zo ruimte bieden aan duurzame innovaties.”

Reageer op dit artikel