nieuws

‘Hier heb je echt een vakman voor nodig’

bouwbreed

‘Hier heb je echt een vakman voor nodig’

Automatisering en robotisering rukken steeds verder op in het productieproces van trappenfabrikanten. Toch verwacht algemeen directeur Harry Sep van Trappenfabriek Vermeulen niet dat die ontwikkeling ten koste gaat van de werkgelegenheid. “Wij blijven geloven in het ambacht en vakmanschap van de trappenmaker. Mensen zijn ons kapitaal.”

In de hal van het Brabantse familiebedrijf Vermeulen, producent van stalen trappen, is goed te zien dat robotisering en handwerk prima samengaan. Vlak naast de plek waar de eerste lasrobot wordt opgebouwd, werkt een lasser aan de enorme stalen wenteltrap die het nieuwe onderkomen van Robeco in kantoorgebouw First in Rotterdam gaat sieren. Algemeen directeur Harry Sep: “Dit kun je niet met een robot lassen. Hier heb je echt een vakman voor nodig.”

Opdrachtgevers doen nog steeds een beroep op dat vakmanschap. Sep: “De architect ziet de trap steeds meer als visitekaartje.” Dat leidt niet alleen tot bijzondere vormen, maar ook tot de combinatie van verschillende materialen, vaak in combinatie met hekwerk.

Als leerbedrijf met zo’n 110 vaste medewerkers leidt Vermeulen zelf jongeren op, zowel voor de stalen als houten trappen die het bedrijf maakt. En dat is hard nodig. “Door de crisis hebben we even pas op de plaats gemaakt en zagen we een kleine dip in de behoefte aan jonge vaklieden, maar we zien al een tekort ontstaan”, aldus Sep.

Crisis

De trappenfabrikanten zijn hard getroffen door de crisis, constateert hij. Hij heeft veel branchegenoten zien omvallen en een groot deel van de overblijvers moest reorganiseren. Bij Vermeulen bleef de schade beperkt. Het bedrijf profiteert van de aantrekkende woningbouw. “Daardoor zitten we al weer vrij snel op het productieniveau van voor de crisis als het gaat om de houten trappen.”

Herstel voor de productie van stalen trappen voorziet Sep in de loop van volgend jaar, als ook de utiliteitsbouw het weer beter gaat doen. Daarop vooruitlopend investeert het bedrijf niet alleen in de lasrobot, maar bijvoorbeeld ook in het wagenpark. “Ik ben ervan overtuigd dat we met die lasrobot meer werk binnenhalen. Daar komt bij dat de kwaliteit beter is”, zegt Kees Mol, directeur Stalen Trappen. En dan gaat het in eerste instantie om seriematige geproduceerde hekwerken die Vermeulen bijvoorbeeld maakt voor complete kantoren en ziekenhuizen.

Verdere automatisering maakt bovendien het productieproces efficiënter. Dat moet wel, legt Sep uit, want het familiebedrijf voelt er weinig voor onderdelen van het productieproces uit te besteden naar lagelonenlanden. “Onze filosofie is dat we alles zelf moeten kunnen doen: van ontwerpen tot plaatsen. Door alles in eigen hand te houden, beheersen we het hele proces en hebben we invloed op levertijd en kwaliteit.”

Vermeulen is een van de weinige fabrikanten die zowel stalen als houten trappen produceren. Van oudsher is dat zo gegroeid. Sep: “Wij vinden dat het complementair is. Voor ons is het een logische combinatie.” Mol is ooit bij Vermeulen begonnen als trappenmaker en heeft het proces zien veranderen. In zijn begintijd was het nog handwerk. “Het werd aan het vakmanschap van de trappenmaker overgelaten om een trap te maken. Je moest creatief zijn en ook kunnen smeden. Je kreeg een meetbon en moest je trap maken.”

3D

Bij de productie van de houten trappen, waar de automatisering bij Vermeulen al zeker vijftien jaar gemeengoed is, hebben de klassieke trappenmakers inmiddels deels plaats gemaakt voor operators. Met 3D-ontwerpen van de trappen wordt de productie grotendeels aangestuurd. Hoewel ook verschillende onderdelen van het productieproces van stalen trappen geautomatiseerd zijn, is de ontwikkeling nog niet zo ver als bij die voor de houten trappen. Daar gaat het wel naartoe, maar dat vraagt om andere software. Sep: “We willen een programma dat we meer naar onze eigen hand kunnen zetten, zodat we slimmer kunnen modelleren en produceren.” Om dat mogelijk te maken wil Vermeulen graag een specifiekere variant op het bestaande 3D-tekenprogramma HiCAD. Daar gaat het bedrijf aan meewerken, samen met de NTF, de branchevereniging voor stalentrappenfabrikanten, waar Vermeulen bij aangesloten is.

Reageer op dit artikel