nieuws

Glazenwasrobot reinigt meteen de hele gevel

bouwbreed Premium

Glazenwasrobot reinigt meteen de hele gevel
Gijs van Ouwerkerk.

Met een rolborstel gespannen tussen vier kabels lapt Kite Robotic de ramen van hoge gebouwen. De robot maakt glazenwassersinstallaties die dakranden ontsieren, overbodig.

Na maandenlang testen op een proefpaneel in een bedrijfshal vond vorige week de eerste proef plaats tegen de gevel van een echt pand: gebouw De Spiegel op de campus van de Universiteit Twente. Gespannen tussen vier kabels werkte de robot systematisch de 600 vierkante meter grote gevel af. Eerst reinigde de machine een baan van beneden naar boven, daarna dezelfde baan in omgekeerde richting, om vervolgens een baan op te schuiven en die op dezelfde manier in twee stappen te reinigen. Het gedemineraliseerde water liet bij het opdrogen geen strepen achter.

In de aansturing schuilt volgens directeur Stefan Spanjer van Kite Robotics de intelligentie van de robot. Want de aramide kabels, die verankerd zijn op de hoekpunten van de gevel, worden met lieren voortdurend ingerold danwel gevierd. Ze werken volgens een ingegeven programma de gevel af, maar de borstel controleert met ingebouwde sensoren voortdurend waar hij zich daadwerkelijk bevindt en hoe hard hij tegen de ruiten drukt. Dat vergt goede software, elekronica en regeltechniek. “Daar zijn we al sinds 2012 met een clubje medewerkers en stagiairs van de universiteit en hogescholen mee bezig.”

Aanvankelijk dachten Spanjer en consorten aan een constructie met zuignappen die zich vastzet aan het glas of de gevel. Maar dat spoor is snel verlaten, omdat zuignappen te gevoelig zijn voor oneffenheden in de gevel. “Als zo’n nap per ongeluk op een rand van een kozijn stapt, geeft hij tijdelijk geen steun. En veiligheid is juist één van de grote pluspunten van de robot. Glazenwassers hoeven niet langer vervaarlijk te bungelen op grote hoogte. Mocht één van de kabels breken, dan is niemand in gevaar en wordt de robot met de andere drie kabels veilig naar de grond geloodst. De proef vorige week leerde dat we ook bij grote gevels royaal voldoende aandrukkracht konden leveren om de borstels effectief hun werk te laten doen.”

Glazenwasrobot

Panden met strakke vliesgevels zijn een kolfje naar de hand van de Kite Robotic, maar Spanjer en consorten kunnen ook onregelmatiger gevels aan. Betonnen kolommen of gemetselde penanten vormen geen hindernis. “Dan plaatsen we grotere borstels.”

Gesprekken met gebouwbeheerders leerden Spanjer dat die voorlopig het liefst een systeem huren. Ze zijn dus niet geïnteresseerd in aanschaf, maar in een contract om de ruiten op gezette tijden te reinigen. Dat zal wel vijf keer zo snel gaan als met mannen in een bakje, en daar schuilt een belangrijk deel van de winst van de Kite Robotic. “Bijkomend voordeel is dat we vaak ook de profielen of borstweringspanelen in één moeite meereinigen.”

Bij nieuwbouw zijn de voordelen nog groter dan bij bestaande bouw, omdat dan niet geinvesteerd hoeft te worden in een glazenwassersinstallatie met rails, bakkie en uitzetkraan hoog op het dak. “Dat is namelijk niet alleen een dure installatie, hij is ook een doorn in het oog van veel architecten”, weet Spanjer. “Met wat ankerpunten voor de kabels en de lieren zijn wij klaar.” Dinsdag 10 november gaat de robot van Kite Robotics opnieuw langs de gevel van gebouw De Spiegel. Tijdens de officiële lancering van de robot is iedereen welkom om de werking te komen aanschouwen.

Reageer op dit artikel