nieuws

Gebouwen vertellen ons steeds meer

bouwbreed Premium

Gebouwen vertellen ons steeds meer

Gebouwen zijn de nieuwe vertellers. De dove wanden en vloeren krijgen ogen en oren. Slimme elektronica geeft instructies over het binnenklimaat, bespaart lamplicht en waarschuwt voor ongenode bezoekers.

“Het gebouw is een computer met een dak erop. Gebouwen gaan steeds meer praten over hun gebruikers. Ze leren ons steeds meer.”
Directeur Marije Hulshof van Royal HaskoningDHV’s businesslijn Gebouwen ziet grote veranderingen ontstaan. Sterker nog: de veranderde wereld is al begonnen. Informatietechnologie en open data zetten de oude werkwijzen op losse schroeven.

“Denk aan de beveiliging, de energievoorziening, het beheer. De gebouwen vertellen ons steeds meer. We stoppen veel tijd en geld in dit soort ontwikkelingen. Met telkens weer de vraag: hoe kunnen we klanten helpen succesvol te zijn?”

Hulshof (1965) studeerde in Amsterdam sociale geografie, economie en bedrijfskunde. Het pad van de Rijswijkse liep via Berenschot, en de Consumentenautoriteit naar  Agentschap NL. Vier jaar is ze nu in dienst van HaskoningDHV. “Veel van de functies die ik heb uitgeoefend, hebben een binding met de sociale geografie. Bij HaskoningDHV liggen planning en ruimtelijke ordening aan de basis van ons werk. Dat is het aardige van de sociale geografie, je leert vanuit verschillende perspectieven kijken. Waarom ziet een stad er zo uit? Waarom heeft Amsterdam drie ringen en kreeg de stad later lobben? De studie heeft me sterk gevormd. Nieuwe technologie dwingt om nieuwe wegen in te slaan. Dan helpt het als je wat lenig van geest bent.”

Als directeur EVD International bij Agentschap NL haalde Hulshof buitenlandse bedrijven naar Nederland en zette Nederland op de internationale kaart. Een ervaring die ze bij haar sterk internationaal gerichte huidige functie goed kan gebruiken. “De oranje vlag slim hijsen, helpt ook om HaskoningDHV goed op de kaart te zetten.”

Hulshof noemt de businesslijn waaraan zij leiding geeft een fantastisch domein. De gebouwenclub telt duizend medewerkers, waarvan zo’n zevenhonderd in Nederland. Jaaromzet: ruim 90 miljoen euro. De opdrachten komen uit Europa, Azië en Afrika, waar in het zuidelijkste land 150 mensen werken voor HaskoningDHV’s gebouwenlijn. “Een gebouw is een werkruimte voor de gebruikers. Maar vaak is het nog veel meer dan dat. Neem het Amsterdamse techniekmuseum Nemo. Het gebouw is daar onderdeel van een merk en niet slechts een functioneel-technisch ontwerp. Kernvraag voor ons is: wat is de betekenis van het gebouw voor de klant en eindgebruikers.”

Een voorbeeld van een type gebouw waarin HaskoningDHV uitblinkt is het ziekenhuis. De ontwerpen zijn niet alleen gericht op efficiëntie maar ook op beleving, veiligheid en herstel van de patiënten. “Ziekenhuizen zijn een van onze belangrijkste markten. In 80 procent van de Nederlandse hospitalen zijn we op een of andere manier betrokken. Internationaal profileren we ons met de prestaties in Nederland. Dat beleid hebben we enkele jaren geleden met kracht ingezet. Buitenlandse klanten nemen we mee naar Nederland. Omgekeerd leren we van de buitenlandse projecten. We werken nu mee aan grote ziekenhuizen in Aalborg (Denemarken), Charleroi (België) en Jakarta (Indonesië). Ziekenhuizen zijn een groeimarkt, met een groot marktpotentieel.”

Eindgebruiker

De gebouwentak van Hulshof richt zich behalve op ziekenhuizen, R&D centra en musea ook op gevoelige datacenters en stations. Wat wil de eindgebruiker, hoe bereik je veiligheid. “Bij stations kijk je naar de loopstromen. Logisch. Hoe help je de mensen om veilig en snel hun weg te vinden. Zusterbedrijf Naco heeft een langdurige ervaring om op luchthavens de passagiers in goede banen te leiden. Onze wayfinding delen we en is toepasbaar in veel publieke ruimtes en gebouwen.”

Een opkomend thema is de relatie van het gebouw met de gezondheid van de gebruikers. Bij duurzaamheid gaat de meeste aandacht doorgaans uit naar het energiegebruik. Niet helemaal terecht. Een paar stappen verder ligt de beantwoording van de vraag of een gebouw positief kan bijdragen aan de gezondheid en productiviteit van de gebruikers.

“In veel kantoren is de trap niet te vinden. Trappen bevinden zich achter deuren. Waarom? Je kunt door de gebouwinrichting de mensen ook uitnodigen om in plaats van de lift vaker de trap te nemen.”

Scholen

Royal HaskoningDHV inventariseerde samen met Visser & Smit Bouw de afgelopen maanden in Groningen de aardbevingsbestendigheid van 104 scholen. Marije Hulshof: “We hebben een organisatie van ruim honderd mensen opgetuigd voor het scholenproject. Ik ben trots dat we in korte tijd zoiets neer kunnen zetten. Op het aardbevingsdossier ontstaan allerlei vragen, ook ten aanzien van gebouwen. Constructies van ingewikkelde gebouwen is een terrein waarop we goed thuis zijn.” Recentelijk zijn daar ruim tweehonderd panden met een maatschappelijke functie bijgekomen. Het gaat om onder meer zorginstellingen, gemeentehuizen, politiebureaus, buurthuizen en kinderdagverblijven die nog dit jaar geïnspecteerd moeten worden.

Reageer op dit artikel