nieuws

Fugro haalt buikriem verder aan en schrapt opnieuw banen

bouwbreed Premium

Fugro haalt buikriem verder aan en schrapt opnieuw banen

Fugro snijdt diep in eigen vlees om de kasstroom en rendementen op peil te houden. De aanpassingen leiden tot het schrappen van vele honderden banen en het uit de vaart nemen van schepen.

In de uitvoering van de maatregelen ligt Fugro volgens bestuursvoorzitter Paul van Riel voor op schema. Boven op het aangekondigde verlies van 950 banen (ten opzichte van een jaar geleden) zijn al honderd arbeidsplaatsen extra verdwenen. Omdat die afslanking nog steeds niet genoeg is, zullen voor de lente nogmaals 500 functies worden opgeheven.

Bij de geotechnische vloot is het aantal schepen teruggebracht van elf tot zeven. Bij de divisie onderzoek is zo’n 15 procent van de capaciteit uit de vaart genomen. Zo nodig wordt op korte termijn afscheid genomen van diverse oudere schepen. Bij de divisie Subsea Services zijn de charterovereenkomsten voor twee schepen beëindigd.

“De komende kwartalen zullen moeilijk worden”, zegt Van Riel. “Onze klanten geven minder uit voor exploratie en productie. Dat leidt tot druk op zowel het aantal opdrachten als de prijzen. We gaan door met aanpassingen om onze middelen en kosten in lijn te brengen met de hoeveelheid werk.”

In het derde kwartaal daalde de omzet van Fugro scherp naar 610,9 miljoen euro. In euro’s bedraagt de krimp 13,2 procent. Als de valuta-effecten worden meegewogen raakte de bodemonderzoeker zelfs 21,5 procent van zijn geldstroom kwijt. In de orderportefeuille bevinden zich voor de komende maanden projecten ter waarde van 1,3 miljard euro, ruim een vijfde minder (inclusief valuta-effecten) dan een jaar geleden. Bruto (ebitda) behaalde Fugro in het derde kwartaal een winst van 2 miljoen euro.

Bij het op orde brengen van de financiële positie is topman Van Riel tevreden over akkoorden die konden worden gesloten over diverse verkoop & terughuurcontracten. “Blij ben ik ook over de herfinanciering van het bedrijf voor de komende vijf jaar.’’

Reageer op dit artikel