nieuws

Foodmarkt met educatieve, culturele en recreatieve invalshoek

bouwbreed

Foodmarkt met educatieve, culturele en recreatieve invalshoek

Architectenbureau Rijnboutt transformeerde een deel van de oude Storkfabiek in Amsterdam-Noord in een Jumbo-versmarkt. Het resultaat maakt kans op de Geurt Brinkgreve Bokaal, waarmee Amsterdam een bijzonder herontwikkelings- of renovatieproject in de gemeente beloont. De winnaar wordt in december bekendgemaakt.

De fabrieksloods is eigendom van woningcorporatie Eigen Haard en vormt met onder andere de evenementenlocatie Kromhouthal en het restaurant Stork een geheel op het industrieterrein De Overkant. Jumbo Supermarkten liet Rijnboutt in de monumentale loods een winkel bouwen rond het thema voeding. De Foodmarkt, zoals het resultaat heet, is zo in de woorden van architect Mattijs Rijnboutt ‘een bijzondere fusie van retail en horeca met een educatieve, culturele en recreatieve invalshoek’ geworden.

De architect wilde zoveel mogelijk de industriële sfeer van de fabriek en het terrein zien te behouden en bouwmaterialen die op de locatie te vinden waren, opnieuw gebruiken. De metalen gevelbekleding die in de jaren tachtig van de vorige eeuw op de gevels van de loods is aangebracht, is niet opnieuw gebruikt. De profielbeplating is grotendeels verwijderd. Op de zijgevel van de hal is de metalen bekleding wel behouden. Dat is meer een toevallige omstandigheid, zegt Rijnboutt. “Het lag aanvankelijk in de bedoeling voor de metalen bekleding een groene gevel te plaatsen.” Die is er volgens hem door budgettaire beperkingen niet gekomen.

Bouwmaterialen op locatie zoveel mogelijk opnieuw gebruikt

Het budget was over het geheel genomen maar net toereikend. “Maar het heeft uiteindelijk onze creativiteit gestimuleerd”, meent Rijnboutt. Zo is in de gevels een aantal ingrepen gedaan om de nieuwe entree en de expeditie van de versmarkt te realiseren. Deze sluiten aan bij het industriële karakter van het complex, maar hebben in de woorden van de architect ‘een terughoudende en eigentijdse vormgeving’. Bestaande elementen zijn zoveel mogelijk behouden gebleven. Zo zat op de plek van de entree eerst een overheaddeur. Daar is een verzinkt stalen kader gekomen waarin de glazen toegangsdeuren zijn gemonteerd.

Bijzondere aandacht vergde de vloer. Die bleek volgens Rijnboutt minder draagvermogen te hebben dan aanvankelijk gedacht. “Al ben je geneigd te denken dat een industrievloer wel wat kan hebben.” Winkels moeten vanwege onder meer het gewicht van volle schappen een zware vloer hebben. Om die te kunnen aanbrengen is een groot aantal extra funderingspalen geplaatst. Rijnboutt: “Dat is toch een kostbare ingreep geweest.”

Het dak met de lichtstraten is eveneens onder handen genomen. De oude dakbedekking is verwijderd en vervangen door een isolatielaag met een nieuwe afwerking. De lichtstraten zijn voorzien van een nieuwe isolerende beglazing. Mede daardoor wordt de winkel in de zomer, wanneer de zon er recht op schijnt, geen broeikas. Om verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur zoveel mogelijk te voorkomen, zijn de gevels deels aan de binnenkant geïsoleerd.

Onder het dak is de loopkatkraan met bijbehorende kraanbaan gebleven. Alle aansluitingen zijn verbroken, zodat de machine niet onverhoopt in bedrijf komt. Op het voorterrein verwijst een nieuwe staalconstructie voor de entree van de versmarkt naar de kraanbanen die voorheen op het industrieterrein stonden. Binnen zijn alle bestaande metalen delen die behouden zijn gebleven, gereinigd en geconserveerd. Een aantal stalen kozijnen bleek te ver te zijn vergaan en zijn vervangen door identieke nieuwe stalen kozijnen.

Bokaal

De transformatie is genomineerd voor de Geurt Brinkgreve Bokaal. Amsterdam kent deze jaarlijks toe aan ‘het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in de bestaande (gebouwen)voorraad’. De prijs is bedoeld voor een gebied dat door de ingreep een meerwaarde of impuls geeft aan de buurt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels