nieuws

Dik Wessels kapittelt prijsduiken beursbouwers

bouwbreed

Dik Wessels kapittelt prijsduiken beursbouwers

Beursgenoteerde bouwbedrijven, zoals Ballast Nedam en Heijmans, hebben onder de druk van de aandelenmarkt ongezond veel projecten onder kostprijs binnengehaald. Dat zegt bouwondernemer Dik Wessels.

Wessels vindt het onbegrijpelijk dat Ballast Nedam de laatste anderhalf jaar, ondanks de geldproblemen, tegen veel te lage prijzen bleef inschrijven voor grote werken. “Zelfs toen ze wisten dat ze slecht draaiden, namen ze nog werken aan voor prijzen die niet realistisch zijn”, zegt de eigenaar van investeringsmaatschappij Reggeborgh en bouwconcern VolkerWessels. Hij vindt het vreemd dat een bedrijf met zo weinig eigen vermogen grote projecten mocht aannemen.

Bij Heijmans zag Wessels precies hetzelfde patroon. “Ze kregen op een gegeven moment achter elkaar opdrachten voor ziekenhuizen voor prijzen waarvan wij zeiden: maar dat kan nooit. Als ik op de beurs zou handelen, was ik schatrijk geworden. Want je kon nagaan: dit gaat fout.”

De beurs zet bouwers volgens Wessels onder druk om koste wat het kost werk aan te nemen. “Ze moeten laten zien dat ze winst kunnen maken. Anders gaat het met de beurskoers niet goed”.

Wessels deed zijn uitspraken naar aanleiding van de oplevering van de 250ste woning van het concept MorgenWonen, een energienotaloze woning die grotendeels in de fabriek wordt gebouwd en in een dag op de bouwplaats in elkaar wordt gezet.

Bouwers moeten vooral naar zichzelf kijken, vindt Wessels. Dat Gerard Sanderink, eigenaar van Strukton, de verantwoordelijkheid van het mislukken van het A15-project voor een groot deel bij Rijkswaterstaat legt, snapt Wessels niet. Op het project dreigt voor de bouwcombinatie Strukton, Ballast Nedam en Strabag een verlies van 300 miljoen euro. “Is dat de schuld van Rijkswaterstaat dan? Dacht het niet”, zegt Wessels. En Sanderink? “Hij moet eerst leren wat aannemerij is. De man zit in de computers.”

“Als jij weet dat jij zo goedkoop bent, dat je zo veel miljoen eronderdoorschiet, dan kun je je ook realiseren dat je misschien wel een fout hebt gemaakt”, zegt hij over de lage bieding van de winnende bouwcombinatie voor de A15. “Je kunt ook zeggen, nadat je de prijs hebt opgegeven: Ik geef de opdracht toch terug. Als je de opdracht toch gaat aannemen, ha ha, dan zijn de gevolgen desastreus natuurlijk voor jou als ondernemer.”

Bij VolkerWessels zijn ze waakzaam dat calculaties te optimistisch kunnen zijn. Dik Wessels houdt zelf ook een vinger aan de pols. “Toevallig heb ik net een groot project beoordeeld.” Een calculator die bij drie inschrijvingen te duur is, is volgens hem een risico. “Wat denk je dat hij de vierde keer doet? Wordt hij te goedkoop. Dat gaat gegarandeerd gebeuren. Daar moet je als ondernemer beducht op zijn.” Hij heeft daar wel een middel voor. “Je schreeuwt elke dag tegen je eigen mensen: wij nemen geen werken met verlies aan. Dan bedenken ze zich wel een keer.”

Lees verder het interview met Dik Wessels 

Reageer op dit artikel