nieuws

Demonstratie ‘sterkste beton ter wereld’

bouwbreed

Demonstratie ‘sterkste beton ter wereld’

FDN laat morgen het ‘sterkste beton ter wereld’ zien. Een grote truck van 35.000 kilo rijdt dan over een 45 millimeter dikke plaat van ultrahogesterktebeton met staalvezels en wapening. Volgens berekeningen zal de plaat dan niet bezwijken. “Tot slot wordt de betonnen plaat met betonnen blokken belast tot bezwijken”, meldt Dil Tirimanna, directeur van FDN.

De demonstratie vindt plaats aan de Kanaaldijk Zuid in Eindhoven, nabij de recent over het kanaal uitgevoerde fiets- en voetgangersbrug van hetzelfde materiaal. Het is een initiatief van FDN uit Rotterdam, in samenwerking met ENCI, Mebin en De Jong’s Betonbedrijf uit Maarssen.

“De sterkte van het beton benadert die van staal. Dat willen we aan iedereen laten zien”, aldus Dil Tirimanna, directeur van FDN. Door toepassing van vulstoffen zoals microsilica en staalvezels neemt niet alleen de sterkte van beton toe, maar ook de dichtheid. Daardoor kunnen dooizouten en andere stoffen minder goed in het materiaal binnendringen. Volgens Tirimanna behoeft ultrahogesterktebeton minimaal honderd jaar geen onderhoud. Bovendien kunnen grote en slanke overspanningen gerealiseerd worden.

De eerste brug van FDN werd in 2012 in Rotterdam uitgevoerd. Hij kreeg de Betonprijs 2013 en de Special Mention Award for Outstanding Concrete Structures van de FIB (Fédération Internationale du Béton). De tweede brug werd afgelopen zomer over het Eindhovens Kanaal geplaatst. Hij is 23 meter lang, 4 meter breed en opgebouwd als een sandwichpaneel met een bovenplaat van 80 millimeter en een onderplaat van 150 millimeter, opgevuld met polystyreen. Hij is gemiddeld 400 millimeter dik. Dat is een factor 2 dunner dan een normaal brugdek.

“Met de demonstratie zetten we de sterkte van het ultrahogesterktebeton in de schijnwerpers”, aldus Tirimanna. “We verbeteren onze rekenmethodiek aan de hand van dit soort proeven.”

Reageer op dit artikel