nieuws

De bouwplaats als fabriek

bouwbreed

Eén nieuwbouwhuis per dag opleveren. Niet in de fabriek, maar op de bouwplaats. De ploegen van Adriaan van Erk Bouw deden het.

Geen lopende band in de fabriek waar de woningen vanaf rollen. Nee, de bouwplaats als een geoliede fabriek. Een tempo van één nieuwbouwwoning per dag opleveren zal nog weinig zijn vertoond. De bewoners aan de overkant van het grasveldje aan de rand van Nieuw-Lekkerland moeten vreemd hebben opgekeken. Tussen april en juni van dit jaar werd in het Zuid-Hollandse dorpje aan de Lek elke dag een nieuw rijtjeshuis afgerond. Terwijl Adriaan van Erk Bouw nog bezig was met bouwen, werden afgeronde woningen al betrokken door nieuwe bewoners.

Opdrachtgever was de woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland, een kleine corporatie met 1350 woningen. Voor Adriaan van Erk Bouw was het een pilot-project. De voorbereidingstijd was langer dan normaal: vier maanden. Met onderaannemers en toeleveranciers maakte de bouwer een lean planning. Alle taken werden strak na elkaar gepland: just in time. “In elke woning hing een planbord”, zegt directeur Arie Houweling van Adriaan van Erk Bouw. Elke dag sparden de voorlieden een kwartiertje om hobbels in het project weg te strijken.

“Op de bouwplaats ontstond plezier om het met zijn allen voor elkaar te krijgen elke dag een nieuwe woning op te leveren”, zag Hans van Erk, directeur van Adriaan van Erk Groep. De hele groep op de bouwplaats werd zelf verantwoordelijk, in plaats van de baas. “De werkrelatie baas-opdrachtnemer is er minder.” De onderaannemers knapten klusjes voor elkaar op. “De houding was: je eigen rotzooi opruimen, dan kan je collega morgen direct beginnen”, zegt Van Erk.

De onderaannemers waren in het begin nog wat sceptisch over het plan om een woning per dag op te leveren. “Ze moesten met de billen bloot. Ook financieel”, zegt Houweling. Hoeveel uren dachten ze nodig te hebben en wat zou het kosten? Ook Adriaan van Erk legde alles op tafel. Zo wisten de onderaannemer en de hoofdaannemer van elkaar hoeveel uren nodig zouden zijn om het resultaat te bereiken.

“Vroeger was er meer ruimte in de planning, maar daardoor ook meer vrijblijvendheid”, zegt Houweling. Een woning werd in zo’n tachtig dagen opgeleverd. Door de strakke planning is er volgens hem veel minder wachttijd en productiviteitsverlies.

Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland betaalde 5 miljoen euro voor 35 woningen (elf eengezinswoningen en 24 nultredenwoningen), inclusief interne kosten. Dat is 140.000 euro aan stichtingskosten per woning. De bouwkosten per woning bedroegen 90.000 euro exclusief. De woningen (100 tot 122 vierkante meter) worden verhuurd voor zo’n 700 euro per maand. De oude woningen die op de plek stonden, stamden uit 1922 en waren technisch op. De huurinkomsten van deze woningen bedroegen 300 tot 400 euro.

Nieuw dag, nieuwe ploeg 

In Nieuw-Lekkerland bouwde Adriaan van Erk Bouw dit voorjaar in 28 dagen een nieuwbouwhuis. In totaal zijn 35 woningen gebouwd. Na de eerste oplevering werd elke dag een nieuw huis opgeleverd. Het hele project betrof 177 taken in 62 werkdagen. Dag 1 is voor de fundering en aanbrengen van de riolering. Op dag 2 wordt de begane grondvloer gelegd. De ploeg van dag 1 schuift op dag 2 door naar het volgende huis. Op dag 3 schuiven de eerste twee ploegen weer een huis door en begint ploeg 3 in huis 1. Zo begint elke dag een nieuwe ploeg. Op dag 4 wordt bijvoorbeeld de verdiepingsvloer geplaatst. Op dag 7 worden het metselwerk uitgevoerd en de kozijnen gesteld. Het bouwen van gipsblokwanden gebeurt op dag 15 en het spuiten van het plafond op dag 22. Op dag 26 wordt het eerste huis schoongemaakt en opgeleverd. Dag 27 is een reservedag. Op dag 28 wordt de eerste woning opgeleverd aan de woningcorporatie. Na de eerste oplevering wordt elke dag een nieuwe woning opgeleverd. Totdat alle 35 woningen klaar zijn. Op de drukste dagen zijn er 62 mensen bezig met 175 taken.

Lees verder de reportage: Met plezier razendsnel bouwen 

Reageer op dit artikel