nieuws

Bouwmaterialen varen wel bij grotere binnenlandse vraag

bouwbreed

Bouwmaterialen varen wel bij grotere binnenlandse vraag

De binnenlandse vraag naar bouwmaterialen trekt stevig aan. De omzet van de fabrikanten lag in het tweede kwartaal 5,8 procent hoger dan een jaar eerder.

De binnenlandse omzet ontwikkelt zich aanzienlijk gunstiger dan de export. Volgens cijfers van het CBS steeg de vraag uit het buitenland afgelopen voorjaar slechts 1,8 procent. Per saldo nam daardoor de gemiddelde omzet van de industrie gespecialiseerd in bouwmaterialen in het tweede kwartaal slechts toe met 3,3 procent. Ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar is de vraag licht afgenomen.

Afgelopen jaren hebben de fabrikanten van bouwmaterialen voor het wegvallen van de binnenlandse omzet belangrijke compensatie gevonden bij buitenlandse afnemers. Vergeleken met 2010 verkeert de binnenlandse vraag nog steeds 10 procent in de min. Terwijl de afzet in eigen land afnam, steeg de export in dezelfde periode met 15,8 procent. Vooral 2014 blonk uit. Vorig jaar lag de uitvoer van Nederlandse bouwmaterialen maar liefst een kwart hoger dan in 2010.

Ook de houtindustrie heeft afgelopen jaren zijn heil gezocht in het buitenland. Volgens het CBS lag de export in het tweede kwartaal van dit jaar meer dan een derde boven het niveau van vijf jaar geleden. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de voorsprong op 2010 zelfs 45,5 procent. Ondanks de sterk aantrekkende vraag zijn de problemen in de houtindustrie nog niet voorbij. De binnenlandse vraag lag vorig jaar nog een kwart onder het peil van 2010. Inmiddels is de achterstand teruggebracht tot een kleine 10 procent. In de eerste drie maanden van het jaar stegen de omzetten in de houthandel met 9,6 procent. In het tweede kwartaal volgde een versnelling tot een plus van 14,6 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De chemische industrie kampt met dalende omzetten. Op de 22,7 procent krimp in de eerste drie maanden van het jaar volgde een min van 11,7 procent in het tweede kwartaal.

Reageer op dit artikel