nieuws

Bouwfoto van de Dag: Eerste hub

bouwbreed

Bouwfoto van de Dag: Eerste hub

In opdracht van RWE realiseert Enercon bij Urk een windpark van 12 megawindturbines: windpark Zuidwester. De eerste ‘hub’ van de acht turbines aan de Zuidermeerdijk is inmiddels geplaatst. De Enercon E-126 turbines (masthoogte 138 meter) zijn de grootste die in Nederland worden gebouwd.

Enercon gebruikt voor het hijsen een 166 meter hoge kraan. Een tweede kraan voorkomt dat de hub tijdens het hijsen vanuit zijn horizontale positie ongecontroleerd kantelt. Na het verticaal positioneren wordt de kleinere kraan losgekoppeld en vervolgt het hijswerk. Daarbij beweegt machinist de giek niet, maar rijdt hij zijn kraan naar de turbine toe. Samen met twee elektrische lieren wordt de  nauwkeurig voor de generator gepositioneerd. De hijsklus duurt een uur, de montage daarna circa anderhalf uur. 

Reageer op dit artikel