nieuws

Kopers jagen weer op woningen

bouwbreed

Kopers jagen weer op woningen

De CBS-barometer van het consumentenvertrouwen is het afgelopen jaar fors omhoog geschoten van -32 naar -6. Hoewel het pessimisme nog overheerst, neemt de belangstelling om te verhuizen sterk toe.

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijst uit dat drie op de honderd burgers vast van plan zijn komende twee jaar een woning te kopen. Nog eens vijf geven in het vierde kwartaal het antwoord: ja, misschien. Wat betekent dat bijna een op de tien burgers zich serieus aan het oriënteren is op de woningmarkt.

De toenemende dynamiek vloeit voort uit het herstel van de economie, de grotere baanzekerheid en het stijgen van de inkomens. In het derde kwartaal – recentere cijfers zijn nog niet beschikbaar – lag het reëel beschikbaar inkomen van de huishoudens op een 2,5 procent hoger peil dan een jaar eerder. Vooral het inkomen van de zelfstandigen heeft sterk aan de groei bijgedragen. Van betekenis is ook de aanhoudend lage inflatie.

De groeiende belangstelling om te verhuizen vertaalt zich in toenemende drukte op de kantoren van makelaars en notarissen. De verkoop kruipt voorzichtig weer naar de 15.000 woningen per maand. In 2013 dook de teller regelmatig diep onder de 10.000 per maand, vooral in het begin van dat jaar. Voor de crisis gingen maandelijks zo’n 17.000 woningen in andere handen over, met hier en daar een uitschieter tot bijna 25.000.

De prijzen van de bestaande koopwoningen liggen gemiddeld zo’n 3 procent hoger dan tijdens het dal in juni 2013. Sinds jongstleden maart wordt voortdurend meer betaald dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Voor bouwers zijn de kosten om een woning neer te zetten sinds de eeuwwisseling met 37,3 procent gestegen. Soms kon iets op de materiaalkosten beknibbeld worden maar toch nooit meer dan een procent. Gelijktijdig bleven de loonkosten stijgen. De uitgaven voor de salarissen liggen momenteel 46 procent boven het peil in het jaar 2000. De prijzen van bouwmaterialen stegen met een derde.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels