nieuws

Verplicht E-aanbesteden vanaf 1 april 2016 technisch mogelijk

bouwbreed

Verplicht E-aanbesteden vanaf 1 april 2016 technisch mogelijk

Verplicht alleen nog maar E-aanbesteden vanaf 1 april komend jaar is technisch goed mogelijk. Organisatorisch ligt dat iets genuanceerder, vinden softwareleveranciers.

In de consultatieronde voor de herziening van de Aanbestedingswet was er behoorlijk wat aarzeling over de vraag of E-aanbesteden per 1 april zou kunnen. De twijfels zaten vooral bij de beschikbaarheid van goede software voor zowel opdrachtgevers als inschrijvers.

Voor E-proqure, een onafhankelijk bureau dat zich onder meer bezighoudt ondersteuning van bedrijven en organisaties met de keuze en implementatie van software voor aanbesteden, was dat reden om softwareleveranciers eens te vragen hoe dat nu zit. Die zijn unaniem in hun oordeel: waar een internetverbinding aanwezig is, kan de software benaderd worden en kan er dus e-aanbesteed worden. TenderNed, dat in de cosultatieronde werd geassocieerd met niet gebruiksvriendelijk en instabiele software, meldt speciaal dat er al in 2014 een zwaar verbeteringsprogramma is gestart.

Organisatorisch denken de leveranciers verschillend. Vooral over aanbestedende diensten zijn er twijfels. Op zich is implementeren van e-aanbesteden niet moeilijk. Een zorgvuldig proces is wel een must. Een aanbeveling is dan ook om niet in één keer een complete implementatie uit te voeren, maar dat stapsgewijs te doen.

Over inschrijvers maken de leveranciers zich minder ongerust. Iedereen is inmiddels gewend aan digitaal shoppen, internetbankieren en marktplaats. Het bewijs is geleverd doordat digitale aanbestedingen meer inschrijvers aantrekt dan papieren aan­be­stedingen.

Met uitzondering van TenderNed gebruiken andere softwareleveranciers geen door mkb-aannemers gelaakte E-herkenning.

Reageer op dit artikel