nieuws

Toekomstige stad mist visie én geld

bouwbreed Premium

Steden en de stedelijke regio’s zijn onmisbaar voor de Nederlandse economie, redeneert het kabinet. Daarom lanceerde het vorig jaar de Agenda Stad. Deskundigen reisden donderdag af naar de Tweede Kamer. Conclusie: zij missen visie, regie én een zak met geld.

Ze waren er allemaal: Jan Willem van de Groep, Gerben van Dijk, Rob van Gijzel, noem maar op. Drie uur lang kletsen over de toekomst van de stad. Of liever gezegd: hoe voorkomen we dat de stad geen toekomst meer heeft. Namens de aanwezige Kamerleden nam VVD-Kamerlid Roald van der Linde het voortouw. Met debatten over asielzoekers en spoorperikelen voorspelde hij een rommelige dag.

Krimp, leegstand, verpaupering, last van hevige regen. Een rommeltje is het in sommige steden zeker, beaamden meerdere deskundigen. Zo ook Dick van Gameren van architectenbureau Mecanoo. Hij betoogde dat afgelopen jaren te veel in gebouwen is gedacht: van portiekflats naar rijtjeswoningen naar studentencomplexen. “Meng woonvormen, ontwerp de ruimte zorgvuldig.”

Lees verder: ‘Prorail en Rijkswaterstaat moeten openstaan voor stad’

Reageer op dit artikel