nieuws

Stedendriehoek als ‘groene fabriek’

bouwbreed

Stedendriehoek als ‘groene fabriek’

De regio Stedendriehoek moet uitgroeien tot een energieneutraal gebied. Om ideeën voor dat doel te verzamelen schreef de Eo Wijers-stichting een prijsvraag uit. Het leverde 24 inzendingen op. Daarvan zijn er vier geselecteerd die aaneengeregen worden tot een definitief plan.

Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen vormen samen de regio Stedendriehoek. De gemeenten hebben een belangrijke ambitie: in 2030 willen ze volledig zijn overgegaan op het gebruik van duurzame energie. Een gewaagd plan, dat de vraag oproept hoe de gemeenten in een relatief korte tijdsspanne hun doel willen bereiken. De deelnemers aan de prijsvraag van de Eo Wijers-stichting gaven daarop een antwoord.

De jury, die onder leiding stond van voormalig staatssecretaris Co Verdaas, kwam tot de conclusie dat niet één, maar vier inzendingen voldoende de moeite waard zijn om uit te werken. “Zo kunnen we een flinke stap zetten naar energieneutraliteit”, verwacht Sebastiaan van ‘t Erve, burgemeester van Lochem en één van de voortrekkers van de ideeën die leven binnen de regio. Volgens Van ‘t Erve kunnen andere regio’s profiteren van de ontwikkelingen in de Stedendriehoek.

Samenwerken

Als eerste selecteerde de jury ‘LIII De Groene Fabriek’ van architectenbureau IAA Stedenbouw en Landschap uit Enschede. Het uitgangspunt van dit plan is, dat bestaande bedrijventerreinen een rol spelen als energieleveranciers voor de omgeving. Dat kan door onder meer zonnepanelen en windmolens te plaatsen binnen en rondom bedrijfsterreinen.

Een voorwaarde voor succes is, dat de betrokken bedrijven nauw samenwerken op het gebied van energiewinning en distributie, zodat de Stedendriehoek als het ware een verzameling van ‘groene fabrieken’ wordt.

Een ander plan dat de jury selecteerde heet ‘S3H-BTK’ en werd ingezonden door een consortium bestaande uit Witteveen+Bos, H+N+S, Wing, Fabric, Marco Broekman en CE Delft. Centraal daarin staat het idee dat financiële prikkels vanuit de overheid ervoor kunnen zorgen dat de CO2-productie daalt. Daartoe moet een Belasting Toegevoegde Koolstof worden ontwikkeld, waarmee de uitstoot van koolstof wordt belast.

Het derde uitverkoren plan heet ‘Hub Vooruit’. Het werd ingezonden door een consortium waaraan onder meer Rho Adviseurs en Kruitkok Landschapsarchitecten deelnamen. Hub Vooruit bestaat uit een digitaal aangestuurd netwerk van warmte en stroom, waarop overal ingeplugd kan worden voor invoer en afname van energie. Knooppunten (hubs) zorgen voor verdeling, transformatie en opslag van warmte en elektriciteit.

Het vierde plan dat de jury selecteerde werd ontwikkeld door drie bureaus, namelijk The Cloud Collective, Werkend Landschap en Transition Lab. In hun plan dat ‘Schakelen’ heet, gaan zij uit van de oprichting van een revolverend fonds van waaruit lokale initiatieven voor energietransitie en energieproductie worden betaald.

De indieners van de winnende ideeën krijgen drie maanden de tijd om van hun plannen één geheel te maken. “Hoe dat eruit komt te zien, is vooralsnog niet duidelijk”, zegt Pieter Maessen, woordvoerder van de Eo Wijers-stichting. “Vaststaat dat het onze ambitie is om dat plan straks ook daadwerkelijk uit te voeren, opdat de Stedendriehoek in 2030 inderdaad energieneutraal wordt. De geselecteerde inzendingen bieden daartoe uitstekende mogelijkheden.”

Reageer op dit artikel