nieuws

Stalen platen in kopgevel helpen zeeziekte in ‘wiebelflat’ voorkomen

bouwbreed Premium

Stalen platen in kopgevel helpen zeeziekte in ‘wiebelflat’ voorkomen

De fundering van een appartementencomplex aan de Geert Grootestraat in Zwolle wordt verstevigd met een zware stalen constructie. Bij harde wind beweegt het gebouw, dat inmiddels bekendstaat als de ‘wiebelflat’. Ondanks dat borden en glazen uit de kasten vallen en sommige bewoners klagen over zeeziekte, voldoet het complex aan de wettelijke eisen.

Computermodellen hebben de instabiliteit en beweging van het gebouw met zes woonlagen vastgesteld. In verschillende woningen werd meetapparatuur aangebracht. Met de uitkomst van de metingen werden de klachten van de bewoners onderstreept. De wet schrijft over de toegestane beweging in gebouwen niets voor, zolang de constructie maar stevig genoeg is. Veiligheid en stevigheid zijn bij de Zwolse flat niet in het geding.

Als eigenaresse komt woningcorporatie SWZ de bewoners tegemoet in hun klachten. Dikke stalen platen moeten de constructie verstevigen. In de beide kopgevels wordt het middelste deel van het metselwerk verwijderd. Zowel de muren in de woningen zelf als het isolatiemateriaal blijven tijdens de werkzaamheden intact. Met het weghalen van de bakstenen ontstaat ruimte om op de bestaande constructie stalen platen van ongeveer 6 centimeter dik te lassen. Aannemersbedrijf Bramer uit Vriezenveen, die het herstel uitvoert, metselt de kopgevels vervolgens weer dicht.

Berekeningen

Ingenieursbureau Peutz uit Zoetermeer rekent de voorgestelde oplossing momenteel door. Uit die berekeningen moet ook duidelijk worden hoe lang en breed de stalen platen worden. Aan de hand van de uitkomsten wordt met constructeur Alferink van Schieveen uit Zwolle en aannemersbedrijf Bramer besproken hoe de werkzaamheden het beste kunnen worden uitgevoerd. De woningcorporatie verwacht het uiteindelijke plan in oktober aan de bewoners te presenteren. Nog dit jaar wordt het werk uitgevoerd.

De oorzaak van de instabiliteit ligt vermoedelijk in de funderingsconstructie. Het appartementencomplex is rond 2010 gebouwd op het fundament van een gebouw, dat toen werd gesloopt. “De uitvoering was een idee van aannemer Bramer, die conform de UAV-GC de inschrijving had gewonnen”, blikt woordvoerder Hetty Bruins van SWZ terug. “Het bouwbedrijf liet de bestaande fundering zitten en heeft die aangepast, zodat het huidige gebouw hierop geplaatst kon worden”.

Aanvankelijk dacht Bramer aan een betonnen constructie, maar die bleek te zwaar voor de fundering. Daarom is voor een lichtere staal- en houtskeletbouwconstructie gekozen. Na de klachten is eerder dit jaar met computermodellen vastgesteld dat de staalconstructie van de flat meer beweegt dan een betonnen uitvoering, verklaart Bruins. “Als de methode met de extra stalen platen definitief wordt, kunnen we binnen de huidige volume bouwen.”

Reageer op dit artikel