nieuws

Proef helpt ‘energiefile’ te bestrijden

bouwbreed

Proef helpt ‘energiefile’ te bestrijden

Tweehonderd huishoudens in Heerhugowaard proberen een jaar lang ‘energiefiles’ te voorkomen en hopen nog wat te kunnen verdienen door flexibel met energie om te gaan.

Huishoudens en netwerkbedrijven kunnen verdienen aan sturen van vraag en aanbod zonnestroom

Energiefiles kunnen ontstaan wanneer er bijvoorbeeld op enig moment meer zonnestroom wordt gemaakt dan verbruikt. De proeftuin EnergieKoplopers in de wijk Stad van de Zon in Heerhugowaard moet uitwijzen of zulke files te vermijden zijn wanneer de bewoners zonnestroom gebruiken op de momenten dat er veel van wordt gemaakt. Het project moet ook leren of op deze manier tegen zo laag mogelijke kosten het aandeel duurzame energie kan toenemen, zonder de betrouwbaarheid van het net te schaden.

Dat kan wanneer toestellen als warmtepompen, boilers, wasmachines of acculaders van elektrische auto’s zijn verbonden met een ‘slim’ systeem dat vraag en aanbod van de zonnestroom kan inschatten en bepaalt op welke manier die het beste met elkaar in overeenstemming zijn te brengen, zegt Moniek Thissen die namens Alliander het woord voor dit project voert. Een centrale besturing bepaalt op afstand wanneer een toestel gaat draaien. De bewoners hebben daar weinig invloed op.

De toestellen die de deelnemers aan deze proef gebruiken zijn reguliere handelsmodellen waarin een ‘slimme’ schakeling is gemonteerd. De besturing is nog niet helemaal uitontwikkeld. De ervaringen die ermee in de praktijk worden opgedaan, helpen het ontwerp verder te verbeteren. Omdat het systeem nog in de kinderschoenen staat, is de prijs van de flexibiliteit die het teweeg moet brengen nog hoog.

EnergieKoplopers komt in grote lijnen overeen met het project Power Matching City dat eerder in de Groningse wijk Hoogkerk is uitgevoerd. Ook daar zijn vraag en aanbod van energie tegen elkaar weggestreept. In Heerhugowaard is nog een extra besturingssysteem geïntroduceerd.

Zo’n opzet kan lonend worden wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft. Netwerkbedrijven kunnen met het systeem de druk op hun kabels verminderen zodat ze in elk geval niet op korte termijn de capaciteit van hun netten hoeven te vergroten.

Over een jaar wordt bekeken of EnergieKoplopers moet worden voortgezet. Een deel van de apparatuur wordt weer verwijderd. Bewoners krijgen de gelegenheid om de warmtepomp van Inventum over te nemen die ze voor het project gebruiken. Alliander, Essent, IBM, ICT (ICT Automatisering), NRG031 en de gemeente Heerhugowaard voeren het project uit.

Reageer op dit artikel