nieuws

Prestaties van Wko-systeem in kaart

bouwbreed Premium

Prestaties van Wko-systeem in kaart

Gratis energie door de opslag van warmte en kou in de bodem. Het klinkt aantrekkelijk, maar de verwachtingen van opdrachtgevers worden vaak niet waargemaakt. Gebruikersplatform Bodemenergie wil opdrachtgevers helpen meer rendement uit hun installatie te halen.

Nederland telt op dit moment 2500 à 3000 warmte-koudeopslagsystemen. Daarvan werkt slechts 15 procent goed. Van de rest is het grootste deel niet goed ingeregeld. En dat ligt veelal aan onvoldoende zorg in de eerste twee levensjaren van de installatie.

Een WKO-installatie is geen plug-en-playsysteem. Het complex van grondwaterbronnen en warmtepompen doet er ongeveer vier seizoenen over om op stoom te komen. In die tijd moet de installatie steeds worden bijgeregeld. Dat gebeurt vaak niet en dan blijft de opdrachtgever zitten met een niet, of slecht werkende installatie.

Er zijn ontelbare oorzaken waardoor een systeem hick-ups vertoont. En die zijn meestal te verhelpen. De bedrijven die de installatie hebben aangelegd, brengen de opdrachtgever hier echter niet altijd van op de hoogte. “Daardoor gaan prima WKO-systemen vaak nooit echt goed werken – en krijgt WKO een slechte naam”, zegt projectmanager Dick Westgeest van het nieuwe platform.

Het platform wil het bewustzijn bij professionele opdrachtgevers vergroten en tegelijk een databank met goede uitvoerders creëren. Er komen cursussen en een lijst met gecertificeerde adviesbureau’s, bronboorders en installatiebedrijven. Ook kunnen opdrachtgevers op de site www.gebruikersplatformbodemenergie.nl laten weten over welke bedrijven ze wel en niet tevreden zijn. Volgens Westgeest doet 70 procent van de ‘normale’ installaties het overigens ook maar matig. “Bij WKO’s zijn de verwachtingen echter heel hoog.”

Reageer op dit artikel