nieuws

Orderstroom groeit naar 6,5 miljard

bouwbreed Premium

Orderstroom groeit naar 6,5 miljard

De Nederlandse bouwbedrijven hebben in de eerste helft van het jaar voor 6,5 miljard euro aan opdrachten binnengehaald. In de eerste zes maanden van het vorig jaar viel de oogst aan nieuwe orders 1,5 miljard magerder uit.

Het herstel van de economie vertaalt zich steeds nadrukkelijker in concrete bouwprojecten. De stroom aan nieuwe opdrachten zwol in het tweede kwartaal aan tot 3,4 miljard euro. Als de huidige trend zich voortzet, mag de bouw dit jaar voor 13,1 miljard euro in de orderboeken bijschrijven. De huidige vraag ligt nog ruim 3 miljard onder het niveau van topjaar 2010. Destijds werd voor 16,3 miljard euro aan nieuw werk genoteerd. Dieptepunt was 2013, met 9,2 miljard aan projecten.

Volgens het CBS hebben de bouwbedrijven momenteel voor 16,5 miljard euro aan bouwprojecten in uitvoering. De productie ligt nog niet bijster veel hoger dan in de diepste crisisjaren. In 2013 waren voor 15,9 miljard euro bouwwerken in uitvoering.

In de eerste helft van het jaar bedroeg de waarde van de gereedgekomen bouwwerken 5,5 miljard euro. De eerste drie maanden van het jaar waren goed voor bijna 3 miljard euro. Het tweede kwartaal laat een bedrag zien van 2,7 miljard euro.

Van de overheden en corporaties ontvingen de bouwers in de eerste helft van het jaar voor 726 miljoen aan opdrachten, amper 121 miljoen per maand. Met weemoed denkt de sector terug aan 2010. In dat jaar stroomden maandelijks voor ruim 300 miljoen euro aan opdrachten binnen. In het tweede kwartaal waren (met overheden of corporaties als opdrachtgever) voor 16,5 miljard euro aan bouwwerken in productie.

Het grootste deel van de bouwstroom komt los uit de private sector. In de eerste helft van het jaar gaven de bouwers voor de markt de aanzet tot opdrachten ter waarde van 2,7 miljard euro. In het tweede kwartaal (goed voor 1,4 miljard euro) ging de geldkraan voor 157 miljoen euro verder open dan in de eerste drie maanden van het jaar. Als de trend zich doorzet koersende bouwers voor de markt dit jaar af op 5,3 miljard aan nieuwe orders.

Reageer op dit artikel