nieuws

Oorzaak wateroverlast ligt vaak in openbare ruimte

bouwbreed Premium

Oorzaak wateroverlast ligt vaak in openbare ruimte

Miljoenenschades na stortbuien zijn niet louter een kwestie van slechte rioleringen. Integendeel, vindt Gert Lemmen, specialist stedelijk water van Grontmij. De oorzaak ligt vaak in de inrichting van de openbare ruimte.

“De onder- en de bovenwereld moeten met elkaar aan de slag om natte voeten te voorkomen”, vindt Lemmen. “Wij hebben bij tientallen gemeenten analyses uitgevoerd. Conclusie in de meeste gevallen? Dat de inrichting van het gebied – inclusief hoogte van wegen en gebouwen – een essentiële rol speelt bij het optreden van de wateroverlast.”

Volgens de specialist van Grontmij neemt tot op de dag van vandaag de rioleringssector het voortouw bij de bestrijding van wateroverlast. Lemmen vraagt zich af of de branche wel voldoende instrumenten en invloed heeft.

De watertoets garandeert dat er voldoende oppervlaktewater in de wijk aanwezig is. Het rioolstelsel is afgestemd op gangbare buien. Zo lijkt aan alle eisen voldaan te zijn. De vraag wat met het water van extreme neerslag gebeurt, komt volgens Lemmen te weinig aan bod.

De instrumenten om inzicht te verschaffen zijn er inmiddels; we kunnen met geavanceerde rekenpakketten de stroming van het regenwater boven- en ondergronds zichtbaar maken. De rekenpakketten die alle stromingen zichtbaar maken moeten wat hem betreft niet alleen gebruikt worden voor de dimensionering van rioolstelsels, maar ook bij de inrichting van de bovengrondse ruimte.

Lemmen: “Niet alleen de rioleringssector heeft een belangrijke functie bij de bestrijding van wateroverlast. Ook de partijen die zich met ruimtelijke planvorming bezighouden, behoren intensief betrokken te worden bij de oplossing van problemen die ontstaan door wateroverlast. Samen kunnen we ervoor zorgen datNederland zo goed mogelijk voorbereid is op de toekomstige zware buien.”

Reageer op dit artikel