nieuws

Luifel verbetert windklimaat rond hoogbouw in Eindhoven

bouwbreed

Luifel verbetert windklimaat rond hoogbouw in Eindhoven

Bouwbedrijf Heijmans voert momenteel een glazen luifel uit boven de Nieuwe Emmasingel in Eindhoven, aan het woongebouw ‘De Admirant’. Deze voorziening op zo’n 11 meter hoogte maakt een einde aan de bij vlagen ernstige windhinder op straat. Daar zijn de winkeliers en de bewoners blij mee.

“We hebben een aantal maanden metingen ter plaatse verricht. Uit onderzoek en berekeningen bleek dat 90 procent van de hinder wordt veroorzaakt door wind tegen de gevel van de hoogbouw”, aldus Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. De studie is verricht in opdracht van SPF (Spoorwegpensioenfonds, de eigenaar van ‘De Admirant’) en Heijmans.

“Straks botst de wind op de luifel en wordt hij horizontaal afgevoerd. De energie wordt dan verspreid, omhoog en naar beneden. Heijmans heeft nog gevraagd of de energie van de wind geoogst zou kunnen worden, maar de opbrengst daarvan zou te mager zijn. De luifel zorgt wel dat de voetgangers droog blijven als het regent, dat is een positieve bijvangst.”

De lichtdoorlatende luifel is ontworpen door Attika Architekten uit Amsterdam. Heijmans heeft de constructie doorgerekend. De luifel zal worden schoongehouden in combinatie met de glasbewassing. Sommige bewoners vrezen voor overlast van hangjongeren onder de luifel, maar het wegnemen van de ernstige windhinder heeft toch de doorslag gegeven.

Sterke stromen

“Het is beter om vooraf de windhinder te bepalen en zo’n voorziening meteen bij de nieuwbouw uit te voeren”, vindt Blocken. “Wind is een aspect van de gebouwde omgeving waar weinig of soms helemaal geen rekening mee wordt gehouden. Het wordt te vaak intuïtief bekeken: ‘het zal wel goed gaan’. Maar er kunnen onverwacht sterke stromen ontstaan.”

Blocken wijst op het bestaan van de Nederlandse norm NEN 8100 uit 2006. “Nederland is het enige land met een norm voor windhinder. Die trekt veel belangstelling uit het buitenland. Hij is niet wettelijk voorgeschreven, maar vormt wel de stand der techniek.”

Het windklimaat van de Nieuwe Emmasingel naast de 105 meter hoge woontoren zal sterk verbeteren. De kracht van de wind zal tot negen keer zwakker worden. Bijvoorbeeld windkracht 9 op de (logaritmische) schaal van Beaufort wordt door de luifel verminderd tot windkracht 4. “De winkelstraat helemaal windstil maken is niet mogelijk”, aldus Blocken. “Dan zou de straat afgesloten moeten worden. Maar binnenkort zal het merendeel van de tijd slechts een aangenaam briesje waaien.”

Reageer op dit artikel