nieuws

Lessen voor energietransitie

bouwbreed Premium

Lessen voor energietransitie

Waar in Nederland de energietransitie slechts mondjesmaat van de grond komt, heeft Duitsland inmiddels heel veel ervaring. Daar is het percentage duurzame energie gestegen van 7 procent in 2000 naar 28 procent in 2014. In Nederland is het aandeel 5,6. In 2020 moet het 14 procent zijn. Een inhaalslag is nodig.

Uit angst voor nucleaire rampen heeft de Duitse regering rond het jaar 2000 besloten om het aandeel kernenergie terug te dringen. Daarmee is begonnen en de vervanging was geen fossiele energie, maar duurzame. Bondskanselier Angela Merkel heeft het antikernenergiebesluit teruggedraaid in 2009. De ramp in Fukushima op 11 maart 2011 heeft wat er eventueel aan enthousiasme voor kernenergie in Duitsland was, definitief de kop ingedrukt. Hoewel Duitsland al op weg was naar duurzame energie, was de kernramp in Fukushima het begin van de echte Energiewende.

Burgers

Die kan een succes worden genoemd, al zijn er ook wel foutjes gemaakt. Een goede les is de betrokkenheid van burgers. In de Duitse wetten kwam ruimte voor burgers om rechtstreeks te investeren in lokale en regionale projecten. Daarvan profiteerden ze ook rechtstreeks. Het heeft er in elk geval toe geleid dat meer dan de helft van alle duurzame elektriciteit in handen van individuen is. Daarbij vergeleken is de postcoderoos in Nederland broddelwerk.

Duurzame energie heeft voorrang op het netwerk, heeft de Duitse overheid bepaald. En dan ook nog tegen een normaal feed-in tarief. Dat levert problemen op voor de grootschalige energieproducenten. Als het niet waait of de zon niet schijnt, moeten zij voor voldoende capaciteit zorgen. Investeren wordt echter vreselijk duur omdat de afzet onvoorspelbaar wordt. Bovendien produceert Duitsland in tijden van veel wind en veel zon momenteel al meer elektriciteit dan de behoefte is.

Een probleem is nog dat volledig duurzaam volgens velen nog niet kan. Volgens hen is het pas mogelijk als er een volwassen capaciteitsmarkt binnen de EU is, waardoor tijdelijke tekorten hier opgevangen kunnen worden vanuit zonniger oorden. Of er moet een goede manier zijn om elektriciteit op te slaan. Een mogelijkheid is echter ook duurzame bronnen te gebruiken die wel 24/7 beschikbaar zijn. Getijdenstroom is een mogelijkheid, maar dat is nog een experiment. Hoe het ook zij, Nederland zal meer moeten doen. In december heeft minister Kamp een Energienota beloofd. Wellicht dat daarmee de transitie gaat beginnen.

Reageer op dit artikel