nieuws

Kant-en-klaar: ‘Restauratie van een monument moet je kunnen begrijpen’

bouwbreed

Kant-en-klaar: ‘Restauratie van een monument moet je kunnen begrijpen’

In Ede is een voorbeeld van industrieel erfgoed getransformeerd tot een project voor begeleid wonen. Volgens aannemer Marten Kreeft is het bij dit soort projecten belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. “Je moet over ieder detail nadenken.”

Het ‘Zuiverhuis’ was jarenlang een verwaarloosd gebouwtje op het terrein van de voormalige Edese gasfabriek. Toen het gas in Nederland nog uit kolen werd gewonnen, werden in het gebouw de laatste verontreinigingen eruit gewassen, voordat het naar de gebruikers werd getransporteerd. Toen het aardgas in Nederland zijn intrede deed, fungeerde het nog enige tijd als opslag en werkplaats. “Maar eigenlijk was het al jarenlang in slechte staat,” zegt directeur Marten Kreeft van bouwbedrijf Kreeft. “Dat het een rijksmonument is, kon je aan de buitenkant niet zien.”

Kreeft participeerde ook in de projectontwikkeling van het gebouw, maar het bleek allerminst een gemakkelijke opgave om een nieuwe bestemming te vinden. “In eerste instantie was er een plan om er twee grote woonhuizen in te bouwen, en later een commerciële ruimte. Maar voor deze plannen was weinig tot geen animo in de markt.”

Het ontwerp van de indeling van het gebouw was een extra uitdaging. “Het Zuiverhuis is een functioneel gebouw, en specifiek gebouwd voor dat doel. Het was dus een grote, lege ruimte met nauwelijks ramen. Uiteindelijk moest de gevel wel open, zodat er daglicht naar binnen kon.” Kreeft plaatste ook een verdiepingsvloer tussen de gietijzeren constructie.

“We hebben gelukkig veel medewerking gekregen van de gemeente Ede, die zich zeer flexibel heeft opgesteld. Want over elk detail in een rijksmonument moet je nadenken. Het maakt het ook lastig om te begroten bij zo’n project, je weet nooit wat je tegenkomt.”

Kreefts werknemers hebben met veel enthousiasme aan het project gewerkt. “Het is wel nodig dat de jongens die dit werk doen, ook begrijpen wat het restaureren van zo’n monument eigenlijk betekent. Je moet begrijpen wat je wel kunt doen, en waar je moet afblijven. Het is een heel ander vak dan de traditionele aannemerij.”

Projectgegevens

Project: Renovatie/herbestemming Zuiverhuis Ede

Opdrachtgever: VOF Zuiverhuis

Aannemer: Bouwbedrijf Kreeft

Ontwerp: Bouke Verhaagen Architecten

Bouwtijd: Ca. negen maanden

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels