nieuws

Kant-en-klaar: Restauratie monumentale serre op verborgen plek

bouwbreed Premium

Kant-en-klaar: Restauratie monumentale serre op verborgen plek

Soms geeft de restauratie van een bouwwerk een kans om te kijken op een plek die normaal gesproken verborgen blijft. Dat merkte Peter Heijman, directeur van Glasatelier Oud Rijswijk, bij een klus aan de Keizersgracht in Amsterdam.

“Ik wist niet wat ik zag toen ik hier binnenkwam. Achter het pand ligt een enorme tuin, en achter het huis is die grote serre gebouwd. Het is een groot ding, gebouwd rond de eeuwwisseling. Het is een gietijzeren constructie met verschillende panelen glas-in-lood, zowel recht als gebogen. Er zit zelfs nog zo’n ouderwetse gietijzeren draaitrap in. Het geheel wordt aan de buitenzijde afgeschermd door een extra kap met gelamineerd glas. Die is door de hoofdaannemer deels hersteld. Wij hebben het oude gedeelte gedaan.”

Dit soort gebrandschilderde serres of oranjerieën was een eeuw geleden een stuk populairder. Vaak was zo’n grote serre een plek om bijzondere planten te kweken, of om een zonnige plek te creëren waar ook in koude jaargetijden gebruik van kon worden gemaakt. Maar bovenal was het een statement van luxe en rijkdom. Veel van dit soort oude serres is verdwenen, vaak vanwege de kosten van het onderhoud of door storm- of hagelschade.

Voor Heijman was het een uniek project. “Als het gaat om de locatie, zeker. Maar we doen veel restauratiewerk op allerlei verschillende plaatsen. Veel zichtbaar glas-in-lood zie je natuurlijk in kerken, maar er is nog zoveel aanwezig op plaatsen waar je het misschien niet zo snel verwacht, zoals in monumentale bedrijfspanden. Bij dit werk ging het alleen om het reinigen van het glaswerk en het herstellen van een aantal panelen waarbij de constructie wat was doorgezakt. De bewoners van het huis waren een paar weken met vakantie, dus we konden de 32 panelen vrij eenvoudig demonteren, en in een speciaal gemaakte werkplaats in huis repareren. Dat was een meevaller, want we dachten in eerste instantie dat we de panelen ter plekke, dus met steigers moesten restaureren. De echt grote delen hebben we in onze werkplaats in Zoetermeer hersteld.”

Projectgegevens

Project: Herstel en schoonmaak monumentale serre Keizersgracht

Opdrachtgever: De Haan Vinkeveen (hoofdaannemer)

Aannemer: Glasatelier Oud Rijswijk

Bouwtijd: Ruim één week

Reageer op dit artikel