nieuws

Inwoners aardbevingsgebied Groningen willen verhuizen

bouwbreed Premium

Inwoners aardbevingsgebied Groningen willen verhuizen

Bijna 40 procent van de bewoners van het Groningse aardbevingsgebeid wil verhuizen. Een groot deel van hen wil naar een regio buiten het risicogebied. Dat blijkt uit onderzoek van OTB, in opdracht van de Dialoogtafel.

Met 40 procent ligt de verhuisgeneigdheid in Groningen boven het landelijke gemiddelde van 29 procent. Volgens de onderzoekers spelen de aardbevingen een belangrijke rol in de wens om te verhuizen. Veel Groningers staan open voor een opkoopregeling. Als de overheid de woningen aardbevingbestendig maakt, blijft de meerderheid echter graag in het eigen huis wonen.

De privé- en werksituatie, die normaal gesproken het belangrijkste motief is om te verhuizen, speelt in dit gebied een kleinere rol dan elders. “De resultaten van dit onderzoek geven nogmaals aan dat onze zorgen over de effecten van de aardbevingen meer dan terecht zijn”, concludeert Geert-Jan ten Brink, voorzitter van de begeleidingscommissie vanuit de Dialoogtafel en burgemeester van de gemeente Slochteren. “Inwoners van Groningen maken zich grote zorgen. De negatieve spiraal als gevolg van de aardgaswinning moet snel worden omgebogen in herstel en positieve kansen voor Groningen.”

Tevreden

In het gaswingebied is slechts 55 procent van de inwoners tevreden over de leefbaarheid van de woonomgeving. In de delen van Groningen waar woningen het zwaarst zijn beschadigd als gevolg van aardbevingen, ligt dat percentage nog lager.

Ook is de wens om te verhuizen daar groter.

Reageer op dit artikel