nieuws

Interview: ‘Nog 1,5 miljoen historische panden te gaan’

bouwbreed

Interview: ‘Nog 1,5 miljoen historische panden te gaan’

“Grachtenpanden duurzaam maken lijkt onmogelijk, maar wij bewijzen dat het echt kan. En zo zijn er nog 1,5 miljoen historische panden te gaan.” Suze Gehem, mede-oprichter van De Groene Grachten, won vandaag de Duurzame Bouwvrouw Award 2015.

Gehem (29) ontving de prijs vandaag uit handen van jury-voorzitter Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) tijdens de Dutch Green Building Week. Het is de tweede keer dat de prijs op initiatief van de Stichting Dubotechniek werd uitgereikt. De jury raakte overtuigd van haar enthousiasme, idealisme en doorzettingsvermogen om juist oude panden te verduurzamen. De stap om los te komen van de Amsterdamse grachtengordel en de blik te verbreden, zag de jury als belangrijk pluspunt. Via de Groene menukaart met vijftig concrete maatregelen, mag iedereen meeprofiteren van de opgedane kennis en ervaring.

Tussen filmopnames door, zet ze in de Amsterdamse Van der Woustraat haar visie uiteen. “Hier zijn prachtige daktuinen gemaakt. Het leuke is dat die zichtbaar en tastbaar zijn, maar meestal draait isoleren en duurzaam maken om maatregelen die juist zo onzichtbaar mogelijk moeten blijven”, licht Gehem één van haar projecten toe. Ze heeft een zwak voor daken en bracht in Amsterdam al 12 vierkante kilometer aan platte daken in kaart en startte een initiatief voor ‘crowdfunding’ van groene daken. Duurzaamheid is haar passie, maar wel met oog voor realisme en haalbaarheid.

‘Groene Grachten’

In 2012 was zij samen met Wubbo Ockels een van de mede-oprichters van ‘De Groene Grachten’ en werden vijf panden op de Nieuwe Prinsengracht achter Carré opgewaardeerd van label G naar A. Inmiddels zijn zes mensen in dienst die adviezen uitbrengen over tientallen grachtenpanden, een omgebouwde houtzagerij, studentenwoningen, diverse kerken en het gemeentehuis in Weesp.

“We richten ons op alle vooroorlogse historische panden. Gebouwen met een verhaal en karakter, maar meestal niet uitblinkend in duurzaamheid. Veel eigenaren denken dat die hoge energierekening onvermijdelijk is en dat aanpassingen direct stuiten op bezwaar van welstand en andere obstakels. Meestal blijkt dat best mee te vallen, al zitten er soms wel erg grote verschillen tussen de verschillende gemeentes. Het advies schetst vaak een minimum, gemiddeld en optimaal scenario waarbij we zoveel mogelijk aansluiten op logische vervangingsmomenten en een realistisch budget. Opvallend vaak valt dan de minimale variant af.”

Daarbij staan de wensen en het budget van de eigenaar centraal. “We leveren maatwerk, want het gaat zonder uitzondering om unieke panden. Helemaal energieneutraal is dan vaak nog niet haalbaar. Dat zou voor seriematige nieuwbouw voor mij de standaard mogen worden, maar die handschoen laten we graag over aan de grote bouwers.”

Een trend die van haar de komende jaren versneld mag doorzetten. Maar vooroorlogse bouw krijgt van haar nu nog het rapportcijfer 3 als het gaat om duurzaamheid. “Maar dat moet je optimistisch bekijken, want er valt juist nog een wereld te winnen en de ambitie is dat het binnen vijf jaar een zesje is en over tien jaar een dikke acht.”

Een ambitie die niet zomaar met zes mensen is te behappen, beseft zij. Ook de kat-uit-de-boommentaliteit van veel eigenaren zet een rem op veel initiatieven en ideeën, heeft ze gemerkt. “Ik zou graag sneller willen, maar de realiteit is dat de werkelijkheid stapje voor stapje gaat.”

Willem de Zwijger

De industrieel ontwerper is ronduit enthousiast over de uitkomst van de door haar bedachte prijsvraag ‘Zon op de Zwijger’, voor zonnepanelen op pakhuis Willem de Zwijger. “Voor het eerst zitten nu zichtbaar zonnepanelen op het dak van zo’n historisch pand. Met de pilot dachten dertig marktpartijen mee en op basis van de uitkomst heeft de gemeente nu de regels verruimd om zonnepanelen op monumentale panden breed toe te staan. Kijk, dat zijn stappen die echt effect hebben.”

Sindsdien wordt ze platgebeld door eigenaren van monumentenpanden die dachten dat zonne-energie voor hen een onhaalbare kaart was.

Aanstormend talent

Linda van Leeuwen (29) is gekozen tot aanstormend talent. De technisch ontwikkelaar bij BAM Woningbouw zet zich met hart en ziel in voor De Stroomversnelling. “Het is niet bij woorden, plannen, ideeën en modellen gebleven, maar er is daadwerkelijk duurzame energie gerealiseerd.” Vorig jaar realiseerde haar team 55 woningen in Heerhugowaard en 42 huizen in Soesterberg in bewoonde toestand naar nul-op-de-meter. “Het is gelukt om alle bewoners, van bewoners die pas kort in Nederland wonen tot bejaarden van 90+, te laten participeren. Technische uitdagingen zijn overwonnen en we blijven doorontwikkelen.”

Groene Menukaart

– Isolatie

– Water

– Stroom

– Warmte

– Bespaartip

Reageer op dit artikel