nieuws

Hakron beschermt beton en steen tegen wildplassers en graffiteurs

bouwbreed

Hakron beschermt beton en steen tegen wildplassers en graffiteurs

Hakron, toeleverancier voor de beton- en woningbouw, helpt steenachtige ondergronden te beschermen tegen onder andere wildplassers en graffitispuiters.

Het bedrijf biedt daarvoor Clean Shield Liquid (CSL) NeverWeather aan. Het is een UV-bestendig watergedragen impregneermiddel, speciaal ontworpen om aan te brengen op verticale constructies uit minerale bouwmaterialen en op daken met betonnen of gebakken pannen. Het kan ook worden gebruikt op ondergronden van al dan niet geschilderde sierpleister.

De beschermende werking blijft volgens Hakron minimaal tien jaar behouden. Het middel weert onder meer water, vuil en vet en ook urine.

CSL biedt weinig houvast aan graffiti. Bekladde muren kunnen met een hogedrukspuit worden gereinigd. Het impregneermiddel moet daarvoor in minstens twee lagen zijn aangebracht en de betonnen of bakstenen ondergrond moet er volledig mee verzadigd zijn. De graffitiwerende werking komt na minimaal veertien dagen drogen tot stand. Het materiaal vormt geen coating en is wat Hakron betreft daarmee ook te gebruiken op historische bouwwerken. Vroegtijdig aangebracht op nieuw en al dan niet afgevoegd metselwerk voorkomt het voor een groot deel uitbloeiingen van vrije kalk. Het houdt vocht tegen zonder dat het doorharden van het metselwerk wordt gehinderd.

Het impregneermiddel is een aanvulling op Hakrons Concrete Protection Crème (CPC) NeverWeather. Het is een watergedragen impregneermiddel met een hoog gehalte aan alkoxysilanen. Het dringt tot ruim 15 millimeter diep in de poriën van het beton en helpt ‘betonrot’ te voorkomen door binnendringend water te weren. CPC vormt geen film maar blijft ademend.

Het middel is specifiek ontwikkeld voor al dan niet gewapend beton. Het verhoogt de bestendigheid tegen onder meer dooi- en wegenzouten, de inwerking van chloor en carbonatatie. CPC weerstaat ultraviolet licht en beschermt beton tegen de inwerking van het ultraviolette lichttype A. De afwerking wordt na het drogen nagenoeg onzichtbaar.

Reageer op dit artikel