nieuws

Groene belastingen kosten bouwers 520 miljoen euro

bouwbreed

Groene belastingen kosten bouwers 520 miljoen euro

De bouw heeft vorig jaar voor 520 miljoen euro aan heffingen en belastingen voor het milieu opgehoest. In 2013 stond de bedrijfstak nog voor 477 miljoen euro aan de lat.

Volgens het Bureau voor de Statistiek heeft de overheid vorig jaar 23,9 miljard euro ontvangen aan milieubelastingen en heffingen. Een derde van het bedrag komt van het bedrijfsleven, de rest van huishoudens. Europees gezien betaalt Nederland relatief veel, namelijk 9 procent van de totale belastingdruk.

Van de 520 miljoen die de aannemerij betaalt, komt het grootste gedeelte van de rekening terecht bij gespecialiseerde bouwers. Zij betalen 320 miljoen euro.

Het grootste gedeelte van het bedrag (252 miljoen euro) bestaat uit belastingen met betrekking tot de mobiliteit. Andere posten zijn de milieubelastingen (47 miljoen), milieuheffingen (21 miljoen), rioolrechten (5 miljoen) en de waterverontreinigingsheffing (4 miljoen euro).

De algemene bouwers telden vorig jaar 106 miljoen euro neer aan de groene belastingen en heffingen. Aan mobiliteit hangt een rekening van 80 miljoen. De infrabouwers brachten 94 miljoen in het laatje.

Meer cijfers over Milieubelastingen op de site van het CBS

Reageer op dit artikel