nieuws

Funderingspalen worden langer of dikker

bouwbreed

Funderingspalen worden langer of dikker

Funderingspalen moeten vanaf komende januari meer draagvermogen hebben. Bij een dunne eerste zandlaag kan het nodig zijn langere palen toe te passen. Als de zandlaag het wel aankan krijgen de paalpunten een groter oppervlak.

Dat bevestigt Bartho Admiraal, bestuurslid van de NVAF (Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken) uit Harderwijk. “Voor gewone nieuwbouw zal de aanpassing van de norm NEN 9997-1 niet veel uitmaken. Maar bij een niet zo dikke zandlaag kan het nodig zijn op de volgende laag te funderen. Dan worden de palen langer, dat kost meters en tijd. Het kan ook nodig zijn de palen dikker te maken. Dan wordt de beschikbare ruimte een issue”, aldus Admiraal.

Vijf jaar geleden besloot de NEN-commissie Geotechniek de paalpuntfactor te verlagen. “Hoewel het nog nooit is misgegaan door de paalpuntbelasting”, zegt Admiraal. “Er is een verschil tussen theorie en praktijk. Dat levert een dilemma op. Ik snap wel dat de NEN gaat voor de theorie.”

Geerhard Hannink, adviseur van het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam en tot voor kort voorzitter van de NEN-commissie Geotechniek, zegt dat bij gebouwen vanaf de jaren zestig in de gebruiksfase nog nooit een gebrek is opgetreden door een tekort aan paalpuntdraagvermogen. Dat zou wijzen op voldoende veiligheid. Maar uit proeven op theoretische basis bleek dat het oppervlak van de paalpunten 30 procent groter zou moeten. Daarom heeft de NEN-normcommissie de paalpuntfactor gereduceerd.

Hannink: “Dat het in de praktijk goed gaat komt door verborgen veiligheden. Daar kan onderzoek naar gedaan worden. Maar de branche en de overheid hebben geen geld beschikbaar gesteld. Wat nu gaat gebeuren kost veel meer dan onderzoek naar de verborgen veiligheden. Het is onbevredigend. Ik verwacht dat er alsnog proefbelastingsprogramma’s komen die tot nieuwe inzichten zullen leiden.”

Spijtig

Hoogleraar Frits van Tol van de sectie Geotechniek van de TU Delft vindt het spijtig dat hij als wetenschapper geen onderzoek naar het paalpuntdraagvermogen heeft mogen doen. “Misschien iets voor mijn opvolger. Tot nu toe zien aannemers het als een zaak voor opdrachtgevers. Constructeurs zien het niet als hun probleem. Opdrachtgevers geven het geen prioriteit. Het draagvermogen gaat 30 procent omhoog en de funderingskosten gaan 20 procent omhoog als gevolg van meer materiaal en extra hijstijd.” De kosten zullen vooral oplopen bij kleine projecten met weinig ruimte en een dunne zandlaag. “Bij heel grote projecten is het interessant om het paaldraagvermogen vooraf te beproeven”, verwacht Admiraal. In de Nederlandse bijlage bij de norm wordt geregeld hoe die proeven moeten worden uitgevoerd en geïnterpreteerd.

Reageer op dit artikel