nieuws

Fors meer vergunningen, behalve in Groningen

bouwbreed Premium

Fors meer vergunningen, behalve in Groningen

De afgifte van bouwvergunningen is in Groningen in het tweede kwartaal gedaald met 11,3 procent ten opzichte van hetzelfde tijdvak vorig jaar. Elders in het land neemt de lust om te bouwen juist sterk toe.

In het door aardschokken geplaagde Groningen daalde het aantal bouwaanvragen in de maanden mei en juni tot 165. Van dat aantal zijn er 85 bestemd voor nieuwbouw. De waarde van de in het tweede kwartaal in Groningen verleende bouwvergunningen vertegenwoordigt een bedrag van 109 miljoen euro. In het voorjaar van 2014 hing aan het (grotere) aantal aanvragen het prijskaartje van 96 miljoen euro. In het tweede kwartaal werden in Groningen 247 bouwvergunningen voor woningen afgegeven.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert in het tweede kwartaal landelijk een verdubbeling van het aantal bouwvergunningen voor woningen. De teller in Den Haag schoot naar 15.343. Het aantal is het hoogste voorjaarscijfer sinds 2009. Twee derde van de vergunningen is bestemd voor koopwoningen, de rest is huur. Vooral de bouwers voor de markt roeren zich krachtig. Hun 11.332 vergunningen zitten weer op het niveau van voor de crisis. De overheden en corporaties laten zich met een aantal van 2593 nog maar mondjesmaat zien. Bij hen gaat een kwart van de nieuwe woningen in de verkoop.

Pijplijn

De in het tweede kwartaal afgegeven bouwvergunningen vertegenwoordigen een bouwsom van 3,4 miljard euro. In heel 2014 ging voor 11,1 miljard aan bouwplannen de pijplijn in. Ter vergelijking: het topjaar 2008 was goed voor 24,8 miljard aan nieuwe bouwplannen.

Het herstel van de woningmarkt tekent zich het sterkst af in Noord-Holland. In die provincie werden in het derde kwartaal bijna drie keer zoveel bouwvergunningen afgegeven als in dezelfde periode vorig jaar.

Opvallend is ook de opleving in Drenthe. In het tweede kwartaal van 2014 werd in de provincie slechts voor 24 miljoen euro aan bouwvergunningen afgegeven. Hetzelfde tijdvak dit jaar legde voor 72 miljoen aan bouwplannen op tafel. De in Drenthe afgegeven vergunningen zullen zich vertalen in de bouw van 164 koop- en 102 huurwoningen. De meeste zullen gerealiseerd worden in het zuidwesten van de provincie.

Reageer op dit artikel